• Kvalitetsgaranti
  • Gratis standardfrakt
  • Snabb leverans
0

Bänkskiva i granit till ditt framtida drömkök


Stäng Filtrera
Pris (/)
Färger (0/6)
Tjocklek (0/2)
Leveranstid (0/2)
Stäng Sortera
Färger
Tjocklek
Leveranstid
Pris
13 produkter
Visa fler

Granitbänkskiva i köket

Granit är en av våra vanligaste och mest massiva bergarter. Beroende på hur graniten bearbetas, kan du välja mellan en yta som är allt ifrån polerad och blänkande till matt och texturerad. Oavsett vilken stil du eftersträvar i ditt hem är en bänkskiva i granit ett säkert val för ett funktionellt kök.

En skiva i granit är väldigt tålig 

Granitsten är bland de mest tåliga naturstenarna som finns på marknaden. Vanligtvis är natursten känsligt och poröst, vilket gör att stenskivorna är väldigt utsatta för fläckar, värme och slitage. En bänkskiva i granit är däremot motståndskraftig mot det mesta, även mot knivblad. Graniten tål alltifrån värme till fläckar och stänk. 

Granitskivor - underhållning och patina

Du kan rengöra och underhålla din bänkskiva i granit på ett enkelt sätt. Materialet tål rengöring med de flesta produkter, både sura som basiska. Tänk på att all natursten som har en polerad yta är något tåligare än en naturstenskiva som är matt eller slipad med textur. Den polerade ytan förstärker ytan medan den matta ytan har bearbetats där det första ytlagret mattats ner, vilket gör det en aning känsligare mot fläckar. Däremot tenderar den polerade ytan bli snäppet mörkare i färg och ton än vad den hade blivit med någon av de andra ytbehandlingarna. Tänk på att granit utvecklar patina och att det är ett naturmaterial, vilket gör att varje block är unikt. Mörka graniter behöver ingen speciell underhållning men däremot kan ljusare granitstenar behöva underhållas en gång om året eller en gång per två år för att "stänga igen" de öppna porerna i stenen och därigenom göra den mer resistent mot fläckar igen. 

Granitbänkskivor - våra rekommendationer 

Vi rekommenderar att du impregnerar din granitskiva en gång per år för att bibehålla materialets tålighet. Värt att komma ihåg vid val av bänkskiva i naturmaterial är att du inte bör förlita dig helt på produktbilder. Varje granitskiva är unik i mönster och färgton – även fast att det är från samma bergbrott. En produktbild visar en generell uppfattning om skivans utseende. Besök därför vårt showroom eller fråga oss på Kitchens.se om en bild på ett tillgängligt block - för att få en mer exakt uppfattning om slutprodukten.

Stort utbud av granitskivor

Vi på Kitchens.se erbjuder ett stort utbud av bänkskivor i granit från olika bergbrott världen över. Vi säkerställer alltid hög kvalitet gentemot våra kunder och ser alltid till att kvalitetssäkra våra naturstenar. För att säkerhetsställa hög kvalitet på slutresultatet rekommenderar vi att du som kund använder vårt mätteam och installationsteam.

Leveranstiden för våra bänkskivor i granitsten är 10-14 dagar. Priserna för granitskivor i natursten är angivna utifrån en tjocklek på 20 mm och ett djup på 351‒650 mm. Alla priser är angivna per löpmeter och inklusive moms.

Regelbunden behandling av granit 

Granit är en av våra mest slitstarka naturstenar. Utifrån sitt vulkaniska ursprung är graniten även värmebeständig. Var försiktig med knivar, bestick och porslin – så håller graniten sin polerade yta längre. När du köper en bänkskiva i granit från oss på Kitchens.se är den färdigbehandlad med ett skyddsmedel från fabriken. Du behöver inte tänka på något särskilt underhåll därefter – men det kan dock vara lämpligt att impregnera stenen var femte år.

Ljusare granitskivor

Tänk på att vissa granitskivor som är ljusare i tonen kan vara en aning porösa. Ju mer kompakt granitskivan är, desto mer vatten och smutsavvisande är den. Om du väljer en ljusare variant av granitskiva – se då till att komplettera med impregnering regelbundet. När stenskivan behöver impregneras beror helt på användarintensiteten i köket samt aktuellt material. Du kan själv undersöka granitbänkskivans skick genom att droppa lite vatten på granitskivan – om dropparna ligger kvar på ytan och inte sugs ner så är skivan i gott skick. Om dropparna däremot flyter ut i skivan eller absorberas i granitskivan så behöver den behandlas med ett stenskyddsmedel.

Avkalkningar på granit 

Kalkavlagringar som uppstår på granitskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier eller sura rengöringsmedel kan i vissa fall skada granitskivan. Även rengöringsmedel för avlägsnade av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva.  Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. 
​​​​​​Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med granit.

Fläckar på granit

Om fläckar uppstår på din granitskiva bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial.
Stensåpa är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på granit 

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med så kallad “thinner”. Torka därefter av med en fuktad trasa i mikrofiber.  Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med exempelvis en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov.
Torka sedan av med en fuktad fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på granit 

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på granitskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.