• Kvalitetsgaranti
  • Trygg service
  • Snabb leverans
0

Bänkskiva komposit för lång hållbarhet i ditt kök


Stäng Filtrera
Pris (/)
Färg (0/6)
Tjocklek (0/3)
Leveranstid (0/3)
Stäng Sortera
Färg
Tjocklek
Leveranstid
Pris
45 produkter
Visa fler

Vad är kvartskomposit?

Kvartkomposit, men också kallat för komposit, är ett konstgjort stenmaterial som till största delen består av kvarts. Kvarts är ett av naturens hårdaste mineralämnen. För att tillverka en bänkskiva i komposit blandas kvartsen med färgpigment och bindemedel för att sen pressas och gjutas till en skiva. Våra bänkskivor i komposit, eller kompositsten som det också kallas, kommer i många vackra och stilrena färger och former som gör ditt kök personligt, stilrent och elegant. Innehållet av kvarts och kvartsens unika egenskaper gör den dessutom lätt att underhålla, vilket säkerställer rena arbetsytor med minimalt underhåll.

Komposit är ett bra val att ha i köket

I ett kök ska du helst kunna röra sig fritt och inte låta någonting förhindra din kreativitet. Föreställ dig att kunna tillaga en god middag utan att fundera på var du kan ställa din citronhalva eller ditt glas med rött vin. Kvartskompositen har en tät yta som ger dig möjlighet att njuta av dina sociala sammanhang i köket. Komposit är väldigt tåligt mot repor, fukt och stötar. Ytan är hård, slät och porfri. Du slipper tänka på glasunderlägg och du slipper dessutom skyndsamt torka bort tomatsåsen som runnit över på bänkskivan. Förutom dess tålighet är komposit lätt att underhålla och hålla rent.

Att välja nyans och mönster på din bänkskiva i kvartskomposit

Kvartskompositsskivornas utseende kan varieras i oändlighet och du har ett brett sortiment av färger och toner att välja mellan. Det finns varianter som ser ut som marmor men också en hel del som ser ut som kalksten och betong. Du hittar din favorit oavsett om du är ute efter ett traditionellt kök eller ett mer industriellt och modernt. Det som också är fördelaktigt vad gäller kompositens utseende är dess kanter. Till skillnad från keramik är kvartskomposit massivt, vilket innebär att mönstret och ådringen följer hela skivan genomgående på kanterna – vilket också ger den ett ännu mer naturligt intryck i ditt kök.

En bänkskiva i kvarts är ett hållbart val för ditt kök eller badrum

Fördelarna med att välja kvarts till ditt kök eller badrum är många. Tack vare sin industriellt tillverkade och täta yta är komposit både värme- och fläcktåligt, vilket gör att materialet står emot juice, olja, vin, syra och andra ämnen som kan finnas i ett kök eller badrum. När du väljer en bänkskiva eller skiva i kvartskomposit får du alltså en slitstark och hygienisk köksskiva eller badrumsyta - med minimalt underhåll.

Priserna för komposit är angivna per löpmeter och för en tjocklek på 20 mm och ett djup på 351‒650 mm.

Regelbunden behandling av bänkskivor i kvartskomposit

När det kommer till dagligt underhåll kräver kvartskompositskivor inget särskilt underhåll, utan det räcker gott och väl med att torka av bänkskivan med en trasa, gärna i mikrofiber, varmt vatten och ett PH-neutralt rengöringsmedel. Vid ett PH-värde omkring 7 är rengöringsmedlet att anses som neutralt och vanliga diskmedelsmärken anses generellt som neutrala. Det finns även särskilda rengöringsmedel för kvartskomposit att köpa. Det är dock viktigt att undvika sura och alltför starka rengöringsprodukter. Om frätande eller mycket sura vätskor spills på en kvartsskiva är det viktigt att torka upp vätskan omedelbart så att vätskan inte hinner absorberas av materialet.

Kalkavlagringar på bänkskivor i kvartskomposit

Vatten som innehåller mycket kalcium och magnesium kan lämna kalkavlagringar efter sig på kompositsten. För att rengöra ytorna från kalkavlagringar kan du blada ihop en rengöringspasta med lika delar bakpulver och vinäger. Låt pastan vara på ytan i 10-15 minuter innan du torkar av med en trasa i mikrofiber och kallt vatten. Se till att du torkar ytan helt torr. En annan alternativ metod är att spruta saltsyra på avlagringen och låta syran verka ett par minuter innan du torkar rent med vatten och en trasa i mikrofiber. Det är dock viktigt att tänka på att inte använda saltsyra på kranar, vattenblandare eller handfat eftersom ytan då kan skadas.

Fläckar på bänkskivor i kvartskomposit

Fläckar som kommer av starkare produkter tvättar du bort med ett PH-neutralt diskmedel som du sedan skrubbar in i fläcken med en tvättsvamp. Tänk på att inte använda en för grov tvättsvamp, utan använd en som inte repar skivan. Tvätta sedan rent med vatten och en trasa i mikrofiber.

Svårare fläckar på bänkskivor i kvartskomposit

​​​​​​​För de riktigt svåra fläckarna går det bra att använda följande ämnen: Rengöringssprit, Ammoniak, Mineralsprit, Vinäger. Tänk dock på att följa tillverkarens anvisningar vid rengöring och skydda händer och ögon.

Härdade fläckar på bänkskivor i kvartskomposit

Fläckar som härdar när de torkar, t.ex. matrester, nagellack eller färgrester får du bort genom att försiktigt skrapa bort fläckarna med en slöare typ av kniv exempelvis en bordskniv. Tänk på att hålla kniven med eggen uppåt för att inte repa bordsskivan. Rengör sedan ytan med varmt vatten, ett PH-neutralt rengöringsmedel och en trasa i mikrofiber.

Matta och glanslösa bänkskivor i kvartskomposit

Om du upplever att ytan på din kvartsskiva har blivit matt och mist sin forna glans så kan du använda en flersidig möbelspray för att behandla bänkskivan. Fråga efter en möbelspray som passar för kvarts.

Värme och bänkskivor i kvartskomposit

Även om kvartskomposit är mer värmetåligt än många andra material så kan bänkskivan skadas om den utsätts för extrem hetta, särskilt om det sker i närheten av kanterna. Undvik därför att ställa heta pannor och plåtar direkt på skivan. ​​​​​​​Vi rekommenderar att du alltid använder ett underlägg eller ett värmeskydd för att undvika att riskera skador och sprickor på bänkytan till följd av extrema värmeväxlingar.