• Kvalitetsgaranti
 • Trygg service
 • Snabb leverans
0

Kvartsit bänkskivor med lång hållbarhet


Stäng Filtrera
Pris (/)
Färg (0/5)
Leveranstid (0/1)
Tjocklek (0/2)
Stäng Sortera
Färg
Leveranstid
Tjocklek
Pris
Visa fler

FAQ

 • Vad är fördelarna med kvartsit som material för bänkskivor?
  Kvartsitbänkskivor kombinerar skönheten hos natursten med hållbarheten hos kvarts. Det är extremt tåligt mot repor, fläckar och värme, vilket gör det till ett utmärkt materialval för kök och badrum. Dess naturliga mönster ger en unik och exklusiv look som varar föralltid.
 • Hur skiljer sig kvartsit från andra material som kvartskomposit och marmor?
  Kvartsit är en jämnkornig metamorf bergart, även kallad metamorfit och är omvandlad från sandsten. Kvartsiten bildas när en tidigare bergart, sandsten, genomgår en omvandling, metamorfos, där tryck och rörelser i berget påverkar mineralkornen. Det skiljer sig från kvartskomposit, som är en konstgjord produkt, och marmor, som är mjukare, porös och känslig för fläckar. Kvartsit har fördelen av att vara både vackert och hållbart.
 • Vilka är de vanligaste färgerna och mönstren hos kvartsitbänkskivor?
  Kvartsitbänkskivor finns i ett brett spektrum av färger och mönster. De kan variera från mjuka och neutrala toner till djärvare och mer livliga färger. Mönstren kan inkludera subtila ådringar, färgvariationer och texturer som ger varje bänkskiva en unik karaktär.
 • Vilken typ av underhåll kräver kvartsitbänkskivor?
  Kvartsitbänkskivor är relativt lätta att underhålla. De behöver inte regelbunden tätning som vissa andra naturstenar. För daglig rengöring rekommenderas att använda vanligt diskmedel eller såpa och vatten. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller skurar för att bevara ytan.
 • Kan kvartsitbänkskivor användas både i kök och badrum?
  Kvartsitbänkskivor är mångsidiga och kan användas både i kök och badrum. Dess hållbarhet och motståndskraft mot fläckar och värme gör de lämpliga för matlagning och badrum. Dessutom ger dess naturliga skönhet en sofistikerad känsla till båda kök och badrum.
 • Vilka kostnader kan förväntas vid val av kvartsitbänkskivor?
  Kostnaden för kvartsitbänkskivor varierar beroende på flera faktorer. Dessa inkluderar den valda kvartsitens kvalitet, färg och mönster, samt tjockleken på bänkskivan. Installationskostnader, inklusive bearbetning och material, kan också påverka priset. Generellt sett tenderar kvartsit att vara på den högre sidan av prisskalan jämfört med andra material som granit eller kalksten, - men dess hållbarhet och naturliga skönhet gör det ofta värt investeringen på lång sikt. Du får alltså en natursten med den absolut bästa tåligheten på marknaden!

Vad är kvartsit?

Kvartsit har den senaste tiden tagit över marknaden vad gäller exklusiva val av bänkskivor samt vägg och golvbeklädnader. Med sitt otroligt vackra utseende och tålighet är kvartsit en trygg och tidlös investering som du länge kan njuta av i ditt hem. Kvartsit är en jämnkornig metamorf bergart, även kallad metamorfit och är omvandlad från sandsten.  Kvartsiten bildas när en tidigare bergart, sandsten, genomgår en omvandling, metamorfos, där tryck och rörelser i berget påverkar mineralkornen. De blir ofta parallellt orienterade, vilket ger stenen en skiffrig struktur. Mineralkornen kan samlas i olika band eller ådror och rörelserna i berget kan även ge upphov till en veckad struktur. Vanligtvis är kvartsit vit eller grå till färgen och består huvudsakligen av kvarts. Kvartsit används i eldfasta material och användes ofta som vägbeläggningsmaterial innan arbetsmiljöreglerna skärptes.

Kvartsitskivor är väldigt tåliga

Kvartsit är mycket hård och massiv. Den tål de flesta kemikalier i hemmet och är inte känslig för syror. Kvartsit finns oftast i ljusare toner och faller de flesta i smaken. Utseendet är likt marmor med behagliga ådringar och vackra nyanser. Tänk på att kvartsit, liksom granit, har en mycket tåligare yta när den är polerad än om den är matt. Den matta ytan är lite mer utsatt för fläckar och syror – detta eftersom det första ytlagret mattas ner och slipas. Om du önskar en bänkskiva i matt kvartsit levereras den med impregnerad yta, vilket förebygger fläckar men det ger inget skydd mot syror.

De bästa bänkskivorna i kvartsit

Vi på Kitchens.se erbjuder ett stort utbud av de bästa bänkskivorna i kvartsit från olika stenbrott världen över. För att säkerhetsställa vår höga kvalité så mäter och monterar våra specialister. Du har också möjlighet att välja vilket stenblock din bänkskiva i kvartsit ska produceras ifrån. Eftersom kvartsit är ett mer exklusivt material tycker vi om att handplocka våra skivor. Vi lägger stor vikt på kvalitén och ser alltid till att kvalitetssäkra våra skivor i kvartsit. Leveranstiden för kvartsiter varierar beroende på vilken sten du önskar samt tillgängligheten av den. Tänk på att kvartsit är natursten och att varje block och skiva kan skilja sig åt utseendemässigt när det kommer till ådring och nyanser – vilket gör att varje skiva är unik.

En bänkskiva i kvartsit som är lätt att ta hand om

Kvartsit uppstår när sandsten utsätts för högt tryck och höga temperaturer under lång tid. Stensorten består till största del av kvarts. Kvartsit är ett mycket hårt och massivt material, vilket innebär att ytan har hög täthet. Därav är kvartsit ett idealiskt val i kök och badrum. Dessutom är kvartsit oerhört vackert med sina unika variationer i färg och mönster. Alla dessa egenskaper som kvartsiten har gör att den är otroligt lätt att ta hand om. Du behöver inte tänka på något speciellt när du arbetar i köket, du kan i princip använda de flesta rengöringsmedel och hög värme. Tänk dock på att polerad yta är något mer tålig än en matt yta. 

Regelbunden behandling av kvartsit 

Kvartsit är en av våra mest slitstarka naturstenar. När du köper en bänkskiva i granit från oss på Kitchens.se är den färdigbehandlad med ett skyddsmedel från fabriken. Du behöver inte tänka på något särskilt underhåll därefter – men det kan dock vara lämpligt att impregnera stenen var femte år.

Matta kvartsitskivor

Tänk på att en mattpolerad bänkskiva i kvartsit kan vara en aning porös. Ju mer kompakt och polerad kvartsitskivan är, desto mer vatten och smutsavvisande är den. Om du väljer att ha en mattpolerad kvartsitbänkskiva – se då till att komplettera med impregnering regelbundet. När stenskivan behöver impregneras beror helt på användarintensiteten i köket samt aktuellt material. Du kan själv undersöka kvartsitbänkskivans skick genom att droppa lite vatten på kvartsitskivan – om dropparna ligger kvar på ytan och inte sugs ner så är skivan i gott skick. Om dropparna däremot flyter ut i skivan eller absorberas i kvartsitskivan så behöver den behandlas med ett stenskyddsmedel.

Avkalkningar på kvartsit

Kalkavlagringar som uppstår på kvartsitskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier eller sura rengöringsmedel kan i vissa fall skada kvartsitskivan. Även rengöringsmedel för avlägsnade av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva.  Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med kvartsit.

Fläckar på kvartsit

Om fläckar uppstår på din kvartsitskiva bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial.
Stensåpa är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på kvartsit

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med så kallad “thinner”. Torka därefter av med en fuktad trasa i mikrofiber.  Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med exempelvis en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov.
Torka sedan av med en fuktad fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på kvartsit 

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på kvartsitskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.