• Kvalitetsgaranti
 • Trygg service
 • Snabb leverans
0

Framhäv ditt kök med kalksten bänkskiva


Stäng Filtrera
Pris (/)
Leveranstid (0/2)
Tjocklek (0/2)
Färg (0/1)
Stäng Sortera
Visa fler

FAQ

 • Är kalksten ett bra val för bänkskivor i kök och badrum?
  Kalksten är ett populärt val för bänkskivor på grund av dess naturliga utseende med unika fossiler och mönster. Kalkstenens mjuka och varma utseende ger en lugnande atmosfär till inredningen och varje kalksten är unik i sitt mönster och färg. Kalkstenar ger en känsla av exklusivitet och ger en elegant touch till både kök och badrum.
 • Vilka fördelar har kalksten som material för bänkskivor?
  Kalksten har flera fördelar som gör det till ett attraktivt val när till kommer till bänkskivor. Kalkstenar är naturligt hållbara och värmebeständiga, vilket gör de lämpliga för köket. Dess unika mönster ger en naturlig utstrålning och kan antingen poleras för att ge en högglansig yta, eller lämnas matt för en mer rustik känsla.
 • Vilka är de potentiella nackdelarna med kalkstensbänkskivor?
  Kalksten är ett poröst material som är känsligt för fläckar och syror. Det kräver regelbunden tätning för att skydda mot fläckar och måste behandlas med försiktighet för att undvika skador. Med tiden utvecklar kalksten en vacker patina, vilket omfamnar det naturliga åldrandet av materialet.
 • Vilka typer av ytbearbetningar och finishar finns tillgängliga för kalkstenbänkskivor?
  Kalkstenbänkskivor finns i olika ytbearbetningar och finishar. Polerad yta ger en högglansig och elegant look, medan finslipad yta ger en mer matt och lugn känsla. Tänk på att valet av ytbearbetning påverkar både utseendet och underhållsbehovet.
 • Hur underhåller man bäst kalkstenbänkskivor för att hålla dem i bra skick?
  För att underhålla kalkstenbänkskivor bör du undvika att placera heta grytor direkt på ytan. Tänk också på att använda skärbräda när du arbetar med skarpa verktyg. Regelbunden tätning är viktigt för att skydda mot fläckar. Torka upp vätskespill omedelbart och använd milda rengöringsprodukter som är säkra för kalkstenen.
 • Passar kalkstenbänkskivor bättre för kök eller badrum?
  Kalkstenbänkskivor passar utmärkt i både kök och badrum beroende på din användning och preferens. I köket ger kalksten ett unikt utseende och passar utmärkt med sin hårda yta i kontrast till resterande köksinredning. I badrummet ger kalkstenen en avslappnad och spa-liknande atmosfär som erbjuder dig en lugn stund i vardagen. Valet beror på din livsstil och hur du vill att inredningen ska upplevas.

Kalksten som bänkskiva i köket

Kalksten har länge använts på marknaden, främst för att beklä byggnader och fasader. På senare tid har efterfrågan på kalksten ökat dramatiskt och många väljer gärna att ha en vacker kalksten som bänkskiva köket. Materialet är i huvudsak en bergart som består av mineralet kalkspat. Varje skiva i kalksten är unik och skiljer sig i både mönster och nyanser. En skiva i kalksten innehåller ofta skalrester från bland annat korall och snäckor – har du tur så kan du hitta några av dessa fossiler i din bänkskiva. Föreställ dig en del av naturen, där varje del är levande och bär på historia. En bänkskiva i kalksten kommer även att skapa ett elegant intryck som aldrig slutar att förundra eller förvåna åskådaren och passar både det traditionella köket som det moderna köket. Vi på Kitchens.se har valt ut de mest fantastiska kalkstenarna som finns på marknaden, vi har alltifrån Nordsjö kalksten till den klassiska Jura grey.

Kalksten - ett naturmaterial

Kalksten är ett naturmaterial och är, precis som marmor, av porös textur. Utifrån kalkstenens fantastiska utseende och historia skiftar den i både färg och mönster. Från ljus och marmorerande till mörk och mystiskt djup. Oavsett vilken kalksten du väljer kommer resultatet att bli otroligt vackert och unikt. En bänkskiva i delar många egenskaper med marmor, vilket gör kalkstensskivor otroligt unika men också snäppet mer känsliga mot exempelvis vätskor och fläckar. Det som däremot gör att du kommer undan med fläckar är att kalkstenen i sig innehåller mycket mönster och en del fossiler som i sin tur gör att fläckarna inte syns på samma sätt som på exempelvis en marmorskiva. En slipad kalkstenskiva ger en glimrande, mer vätsketålig yta och bänkskivan kan med fördel vaxas före användning för en mer tålig yta och en djupare färg. 

Välj färg och nyans på din bänkskiva i kalksten

En bänkskiva i kalksten är ett naturmaterial och som med alla naturliga material skiftar utseendet i färg och mönster. Kalkstensskivor finns i jordnära färger från skandinavisk ljus till dovt mörk. Kalkstensskivan finns med lugna mönster, rund marmorering eller skarpa detaljer.

Då kalksten är ett naturligt material bör man inte helt förlita sig på produktbilder när man väljer sin bänkskiva. Varje kalksten har ett unikt mönster och färgton och vi har många varianter att välja på, kontakta oss eller besök våra showroom i Stockholm för att få hjälp att välja nyans. Vi guidar dig till den kalkstensskiva som har rätt utseende och pris för just ditt hem.

Hur känslig är en kalkstensskiva?

En bänkskiva i kalksten delar många egenskaper med marmor och är otroligt vackra och unika, men kalkstensskivor är även lite mer känsliga mot vätskor och fläckar än vissa andra material. Slipad kalkstenskiva ger en mer vätsketålig yta och bänkskivan kan med fördel vaxas före användning för en mer tålig yta och på så sätt även få en djupare färg. Om du är orolig för fläckar kan du kika på vårt utbud av keramiska bänkskivor som liknar kalksten.

Impregnera din kalkstensskiva

Kalksten är, liksom marmor, ett poröst material som är känsligt mot vätska. Kalkstensskivan kan med fördel impregneras med grönsåpa (1 del såpa till 4 delar vatten) innan användning och sedan ca 4 gånger per år för bästa resultat. Det är viktigt att du håller din bänkskiva torr från vätskefläckar genom att torka bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt efter att de har uppstått. Kalkstensskivor är känsliga mot syra och salt, och du bör undvika att använda rengöringsprodukter med låg PH-halt eller rengöringsprodukter som innehåller saltlösningar eller kemikalier. Använd gärna en fibertrasa som du fuktar i ljummet vatten vid enklare rengöring. Vid behov kan du även använda grönsåpa. Var även noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter rengöring. Vi på Kitchens.se rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din kalksten bänkskiva.

Regelbunden rengöring av kalkstensskiva

Kalksten är, liksom marmor, ett poröst material som är känsligt mot vätska. Kalkstensskivan kan med fördel impregneras med grönsåpa, (1 del såpa till 4 delar vatten), innan användning och sedan ca 4 gånger per år för bästa resultat.

Daglig rengöring av kalksten bänkskiva 

Det är viktigt att du håller din kalksten bänkskiva torr från vätskefläckar genom att torka bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt efter att de har uppstått. Kalkstensskivor är känsliga mot syra och salt - du bör undvika att använda rengöringsprodukter med låg PH-halt eller rengöringsprodukter som innehåller saltlösningar eller kemikalier.
Vi rekommenderar att du använder en fibertrasa som du fuktar i ljummet vatten vid enklare rengöring. Vid behov kan du även använda grönsåpa. Var även noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter rengöring.
Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din kalksten bänkskiva.

Kalkavlagringar på kalksten

Kalkavlagringar som uppstår på kalkstensskivor bör hanteras med varsamhet.
Starka kemikalier och sura rengöringsmedel skadar kalkstensskivan, och “vanliga” rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva.
Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är av en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera så att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med kalksten.

Fläckar på bänkskivor i kalksten

För behandling av fläckar kan du applicera en såpalösning av 1 del såpa och 8 delar vatten på fläcken och sedan torka rent. Vid behov kan lösningen täckas med en disksvamp och lämnas över natten.
​​​​​​​Om fläcken bara delvis går bort kan metoden upprepas tills dess att fläcken är borta. Var noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter behandling. Använd gärna en fibertrasa för såväl rengöring som torkning.

Svårare fläckar på kalksten bänkskiva 

För tuffare fläckar på kalkstensskivor kan du använda dig av antingen ett fettlösande rengöringsmedel utan färg eller kemiskt ren alkohol eller bensin. Det är okej att skrubba fläcken lite lätt med t.ex. en nagelborste.
​​​​​​​Efter att du använt dig av dessa medel kommer kalkstenens yta att ha avfettats, och du behöver därför impregnera ytan på nytt. Såpa stenen enligt instruktionerna under “Regelbunden behandling”.

Härdade fläckar på kalksten bänkskiva

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på kalkstensskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt, eller en rakhyvel och sedan torka av ytan med en fibertrasa och såpa.
​​​​Vid behov kan du använda dig av kemiskt ren alkohol eller bensin, men kom ihåg att torka ytan helt torr och sedan impregnera den enligt instruktionerna under “Regelbunden behandling”.

Matt och glanslös bänkskiva i kalksten

En skadad bänkskiva i kalksten bör helst lämnas in för professionell slipning på exempelvis ett stenhuggeri. Du kan dock, utan att riskera att kalkstenen skadas, impregnera kalkstensskivan i enlighet med instruktionerna under “Regelbunden behandling” för att mätta materialet.

Värme och bänkskivor i kalksten 

Kalksten är värmetåligt, men du bör undvika att utsätta din bänkskiva för grava värmeväxlingar. ​​​​​​​Hög värme kan orsaka såväl märken som sprickor i bänkskivan och du bör därför alltid använda underlägg med hög värmetålighet för att skydda kalkstensskivan mot värmeskador.