• Kvalitetsgaranti
 • Trygg service
 • Snabb leverans
0

Framhäv ditt kök med en bänkskiva i Terrazzo


Stäng Filtrera
Pris (/)
Färg (0/3)
Tjocklek (0/2)
Leveranstid (0/1)
Stäng Sortera
Visa fler

FAQ

 • Vad är Terrazzo?
  Terrazzo är en stenblandning. Den tillverkas genom att man blandar krossad sten, vanligtvis marmor och andra hårda bergarter. Stenblandningen gjuts sedan samman med cement och därefter bildas stora block av Terrazzo. Eftersom stenblandningen innehåller natursten så kan vissa delar vara lite mer porösa. Tänk också på att natursten kan skifta i färg och att även Terrazzo kan se olika ut i färger och nyans - beroende på hur marmorn och de andra bergarterna som använts i respektive block ser ut.
 • Vilka är fördelarna med Terrazzobänkskivor jämfört med andra material?
  Terrazzobänkskivor utstrålar en enastående, estetisk variation och kreativitet. Materialet är hållbart vilket gör det lämpligt för både badrum och kök. Dessutom kan Terrazzo anpassas för att passa in i olika inredningar och färgpaletter, vilket ger möjlighet till personlig inredning. De olika stenarterna som finns i den gjutna skivan tar upp färgerna som finns runtom och skapar en balanserad harmoni.
 • Vilka typer av stenflisor eller stenbitar kan användas i Terrazzobänkskivor?
  Vanligtvis används krossad sten, olika typer av marmor, såsom Italiensk Calacatta marmor, Fior Di Pesco, Carrara marmor samt andra hårda bergarter.
 • Hur underhåller jag en Terrazzobänkskiva?
  Terrazzo är relativt enkelt att underhålla, men kräver viss uppmärksamhet för att behålla sitt utseende. Regelbunden rengöring med milt diskmedel/såpa och vatten rekommenderas. För att undvika fläckar och repor bör du undvika att placera heta grytor direkt på ytan och använda skärbräda vid matlagning.
 • Hur skapar man en harmonisk stil med Terrazzobänkskivor i kök och badrum?
  För att skapa en harmonisk stil med Terrazzobänkskivor bör du överväga att hitta Terrazzoskivor som har de färgerna som du söker efter. Välj färgtoner som kompletterar dina väggar, skåp och golv för att skapa en sammanhängande inredning. Om Terrazzobänkskivan har stenbitar av specifika material, kan du återanvända dessa material i andra delar av utrymmet, som exempelvis stänkskydd eller dekorativa element för att uppnå en visuell balans.
 • Vad är skillnaden mellan äkta Terrazzo och Terrazzo-liknande material för bänkskivor?
  Äkta Terrazzo är gjort av naturstenar och cement, vilket ger en unik och autentisk yta med olika färgrika stenbitar. Terrazzo-liknande material är oftast konstgjorda kompositer som försöker efterlikna Terrazzons utseende. Äkta Terrazzo har ett levande utseende, medan Terrazzo-liknande material kan upplevas mer ”konstgjorda” i sitt utseende. Tänk på att välja det alternativ som passar just dina preferenser när du väljer bänkskiva för ditt kök eller badrum.

Vad är Terrazzo?

Materialet Terrazzo är en stenblandning. Den tillverkas genom att man blandar krossad sten, vanligtvis marmor och andra hårda bergarter. Stenblandningen gjuts sedan samman med cement och därefter bildas stora block av Terrazzo. Eftersom stenblandningen innehåller natursten så kan vissa delar vara lite mer porösa. Tänk också på att natursten kan skifta i färg och att även Terrazzo kan se olika ut i färger och nyans - beroende på hur marmorn och de andra bergarterna som använts i respektive block ser ut.

Kombinera Terrazzo med annat material

Det finns så mycket att kombinera med Terrazzo. Den fantastiska utstrålningen och lystern som materialet ger är oslagbart. Försök gärna kombinera det med snygga fronter i trä för att då ett så naturligt utseende som möjligt. De olika stenarterna som finns i den gjutna skivan tar upp färgerna som finns runtom och skapar en balanserad harmoni. 

Fördelar med en bänkskiva i Terrazzo

Terrazzo är ett hårt material och passar därför utmärkt att ha i köket eller som badrumsbeklädnad. Materialet är väldigt slitstarkt och lättskött. En stor fördel är att det finns i en rad olika färgkombinationer och att du kan ha en helt unik skiva beroende på vilka nyanser och storlekar de olika narurstensbitarna har. Med en fuktig trasa kan du snabbt torka rent din bänkskiva i Terrazzo. 

Priserna för stenskivor i Terrazzo är angivna per löpmedel för en tjocklek på 20 mm och ett djup på 351‒650 mm.

Regelbunden behandling av Terrazzo

Du kan behandla din bänkskiva i Terrazzo med ett så kallat “Spray wax”, se dock till att du köper rätt Spray wax för just natursten.  Du kan också behandla din skiva i Terrazzo med ett lager paraffinolja eller vanlig grönsåpa. Oavsett vilken behandling som tilltalar dig kan du med fördel låta behandlingen ligga på i ett par minuter innan du torkar av bänkskivan med en fuktad mikrofibertrasa. 

Daglig rengöring av Terrazzo

Eftersom Terrazzo innehåller små bitar av natursten och andra bergarter så är materialet poröst. En skiva i Terrazzo är ett poröst material som absorberar vätska, det är därför av yttersta vikt att du är observant på spill av all sorts vätska och är noggrann med att torka upp spilld vätska omgående. Terrazzo är dessutom extra känsligt för syrliga vätskor såsom juice och vin, men även kolsyrat vatten kan riskera att skada en bänkskiva i Terrazzo. För daglig rengöring räcker det att du torkar av din skiva i Terrazzo med en mikrofibertrasa fuktad i ljummet vatten. Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa, eftersom fettet i såpan stänger materialets porer och skyddar därigenom bänkskivan. Var noggrann med att torka bänkskivan helt ren efter rengöring. Vi på Kitchens.se rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din skiva i Terrazzo.

Kalkavlagringar på Terrazzo

Kalkavlagringar som uppstår på skivor i Terrazzo bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier eller sura rengöringsmedel skadar skivan. Även rengöringsmedel för avlägsnade av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva.  Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. 
​​​​​​Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med Terrazzo.

Fläckar på Terrazzo

Om fläckar uppstår på din skiva i Terrazzo bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial.
Stensåpa är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på Terrazzo

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med så kallad “thinner”. Torka därefter av med en fuktad trasa i mikrofiber.  Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med exempelvis en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov. Torka sedan av med en fuktad fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på Terrazzo 

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på Terrazzo. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.

Värme och Terrazzo

Även om Terrazzo tål att utsättas för måttlig värme under mycket kort tid så bör du undvika att utsätta din bänkskiva för värmeväxlingar. Värme kan orsaka såväl märken som sprickor i bänkskivan och du bör därför alltid använda underlägg med hög värmetålighet för att skydda bänkskivan i Terrazzo mot värmeskador.