• Kvalitetsgaranti
 • Trygg service
 • Snabb leverans
0

Kvartskomposit vs granit: Vilken bänkskiva passar dig bäst?

En djupgående jämförelse 

När det kommer till att välja den perfekta bänkskivan för ditt kök eller badrum står många inför valet mellan kvartskomposit och granit. Båda materialen har sina fördelar och det kan vara svårt att bestämma vilken som passar bäst för dina behov. Båda dessa material erbjuder unika egenskaper som tilltalar olika typer av kök och livsstilar. Granit, med sin naturliga skönhet och unika mönster, har länge varit en favorit bland dem som söker en rustik och organisk känsla. Å andra sidan erbjuder kvartskomposit en jämnare och mer enhetlig yta som är lättare att underhålla. I denna artikel kommer vi att utforska de olika aspekterna av granit och kvartskomposit, inklusive deras egenskaper, hållbarhet, underhållskrav och estetiska utseende. Genom att få en djupare förståelse för dessa material hoppas vi kunna hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för ditt kök och din livsstil.

  Utseende och variation

Bänkskivor i kvartskomposit tillverkas av en blandning av kvartskristaller och harts, vilket ger en jämn och enhetlig yta. Denna tillverkningsprocess gör att kvartskomposit kan efterlikna utseendet på natursten och erbjuder ett brett utbud av färger och mönster att välja mellan. 

Bänkskivor i granit är tillverkade av en naturlig sten som bryts från berg, vilket innebär att varje bänkskiva är unik med sina egna naturliga mönster och färgvariationer. Granit erbjuder en mer organisk och naturlig estetik än kvartskomposit - men utbudet av färger och mönster kan vara mer begränsade jämfört med kvartskomposit.

 Hållbarhet och slitstyrka

Bänkskivor i kvartskomposit är kända för sin överlägsna hållbarhet och slitstyrka. Den tillsatta hartsen gör ytan motståndskraftig mot repor och fläckar, vilket gör kvartskomposit till ett utmärkt val för kök och badrum med hög användning.
Bänkskivor i granit är också mycket hållbara och tåliga mot repor och värme. Det är dock viktigt att regelbundet försegla ljusare graniter för att skydda dessa mot fläckar och vatteninträngning. Med rätt underhåll kan en granitbänkskiva hålla i generationer.

 Underhåll och rengöring

Bänkskivor i kvartskomposit är lätt att underhålla och kräver endast en mild rengöringslösning och en mjuk trasa för att hålla ytan ren. Eftersom komposit är icke-poröst, absorberar det inte vätskor eller fläckar, vilket gör det mycket hygieniskt och lätt att rengöra.
Bänkskivor i granit är också relativt lätt att underhålla, men det är viktigt att komma ihåg att regelbundet försegla ytan på de ljusare graniterna för att bevara dess utseende och motståndskraft mot fläckar. Även om granit är hårt och tåligt kan det vara mer mottagligt för fläckar och vätskeabsorption än kvartskomposit.

Kostnad

Priset på bänkskivor i kvartskomposit kan variera beroende på varumärke, kvalitet och design. Generellt sett tenderar kvartskomposit att vara något dyrare än granit på grund av den tekniska tillverkningsprocessen och den höga hållbarheten.
Bänkskivor i granit kan också variera i pris beroende på kvalitet, färg och ursprung. Medan granit i allmänhet anses vara mer prisvärt än kvartskomposit, kan det finnas dyrare exotiska granitsorter som kan kosta mer än genomsnittet.
 

 

  Miljövänlighet

Tillverkningen av kvartskomposit kräver vanligtvis energiintensiva processer för att blanda kvartskristaller med harts. Även om vissa tillverkare använder återvunnet material i sin produktion, kan kvartskomposit fortfarande ha en större miljöpåverkan jämfört med granit.
Granit är en naturlig sten som bryts från berg, vilket innebär att dess utvinning kan ha viss påverkan på miljön. Men granit är ett naturligt förekommande material och kräver vanligtvis minimal bearbetning innan det används som bänkskiva, vilket kan göra det till ett mer miljövänligt alternativ jämfört med kvartskomposit..

 

Designflexibilitet

Kvartskomposit: Eftersom kvartskomposit tillverkas genom att blanda kvartskristaller med harts kan det skapas i en mängd olika färger, mönster och texturer. Detta ger stora möjligheter till anpassning och gör det lättare att hitta en kvartskompositbänkskiva som passar din specifika designvision. Komposit finns i allt ifrån marmor-mönstrade skivor till bänkskivor som efterliknar kalksten och cement
Granit: Även om granit är en naturlig sten och dess variationer är begränsade till det som finns i naturen, erbjuder det fortfarande en imponerande mångfald av färger, nyanser och mönster. Varje granitskiva är unik, vilket ger en organisk och autentisk känsla till ditt kök eller badrum.

Bänkskiva i kvartskomposit eller bänkskiva i granit - vilken passar bäst att ha utomhus? 

Både kvartskomposit och granitbänkskivor kan vara lämpliga alternativ för utomhusbruk. Det finns dock ett viktigt övervägande att tänka på, nämligen motståndskraft mot väderförhållanden. Utomhusmiljön kan vara utsatt för extremt väder, direkt solljus, regn, frost och snö.
Granit, med sin naturliga hårdhet och tålighet, är vanligtvis mer motståndskraftig mot dessa väderförhållanden än kvartskomposit. Kvartskompositbänkskivor kan blekas eller förstöras av långvarig exponering för direkt solljus och kan vara mer känsliga för temperaturförändringar. 

 Överväganden

När du överväger mellan granit och kvartskomposit till din bänkskiva är det viktigt att komma ihåg att varje material har sina egna unika egenskaper och fördelar. Granit erbjuder ett naturligt och tidlöst utseende medan kvartskomposit ger en mer mångsidig och lättvårdad yta.
Det ultimata valet beror på dina personliga preferenser, behov och den design du vill uppnå i ditt kök eller badrum. Oavsett vilket material du väljer, är vi här för att hjälpa dig genom hela processen och säkerställa att du får den perfekta bänkskivan för ditt hem.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller behöver ytterligare råd. Vi ser fram emot att vara en del av din renoveringsresa och hjälpa dig att skapa den perfekta miljön för dig att njuta av under många år framöver.

FAQ

 • Är granit eller kvartskomposit mer hållbart?
  Både granit och kvartskomposit är hållbara material, men de har olika egenskaper. Granit är naturligt slitstarkt och tåligt mot värme, repor och fläckar när det är korrekt förseglat och underhållet. Å andra sidan är kvartskomposit tillverkat av kvartssten och bindemedel, vilket ger det en jämnare yta och gör det mindre benäget att repas eller fläckas. Båda materialen kan vara hållbara under lång tid med rätt skötsel och underhåll.
 • Vilket material kräver mindre underhåll, granit eller kvartskomposit?
  Kvartskomposit kräver generellt sett mindre underhåll än granit. Granit måste förseglas regelbundet för att förhindra fläckar och hålla sig motståndskraftig mot vätskor, medan kvartskomposit vanligtvis inte kräver någon försegling och är mer motståndskraftigt mot fläckar.
 • Vilket material erbjuder ett bredare utbud av färger och mönster?
  Kvartskomposit erbjuder vanligtvis ett bredare utbud av färger och mönster jämfört med granit. Eftersom det är ett tillverkat material kan kvartskomposit skapas i en mängd olika färger och mönster för att passa olika inredningsstilar och preferenser. Granit är en naturlig sten och dess färg och mönster varierar beroende på dess ursprung.
 • Vilket material är mer resistent mot fläckar och värme?
  Både granit och kvartskomposit är relativt motståndskraftiga mot värme och fläckar när de underhålls korrekt. Men kvartskomposit tenderar att vara mer motståndskraftigt mot fläckar på grund av sin jämnare yta och den förseglade ytan som vanligtvis appliceras under tillverkningsprocessen.
 • Vilket material är mer kostnadseffektivt?
  Kostnaden för granit och kvartskomposit kan variera beroende på flera faktorer. Generellt sett kan granit vara något billigare än kvartskomposit, men det beror på specifika val och prissättning enligt varumärke. Det finns dock flertalet exotiska granitsorter som ligger högre i pris - dessa prissätts enligt block/slabs.
 • Vilket material är bäst för mitt kök om jag vill ha en mer rustik eller naturlig känsla?
  Om du föredrar ett naturligt utseende kan granit vara det bästa valet för ditt kök. Granit erbjuder unika, naturliga mönster och variationer som kan skapa en vacker och organisk känsla i ditt kök. Kvartskomposit kan också ge ett elegant och modernt utseende, men det har en jämnare yta som inte har de naturliga variationerna som granit erbjuder.