• Kvalitetsgaranti
 • Trygg service
 • Snabb leverans
0

 

Tips och råd om hur du underhåller och behandlar din bänkskiva

 

Att ta hand om din bänkskiva är inte bara en vardagssyssla, det är ett åtagande att bevara både skönheten och funktionaliteten i ditt kök eller badrum, då korrekt underhåll samtidigt skyddar mot skador, förlänger livslängden på din bänkskiva och minskar behovet av dyra byten i framtiden. Regelbunden skötsel förhindrar inte bara slitage utan bevarar även bänkskivans design, färg och textur, vilket säkerställer att den förblir en fantastisk mittpunkt i din badrums- eller köksmiljö. Nedan listar vi övertygande skäl till varför det är så viktigt att vårda om din bänkskiva och hur du behandlar den på bästa sätt.
 

Fläckborttagning - guide till de svåraste fläckarna

 

Bänkskiva kalksten skötsel

 

 Regelbunden behandling och rengöring av kalkstensskiva

Kalksten är, liksom marmor, ett poröst material som är känsligt mot vätska. Kalkstensskivan kan med fördel impregneras med grönsåpa, (1 del såpa till 4 delar vatten), innan användning och sedan ca 4 gånger per år för bästa resultat. Det är viktigt att du håller din sten bänkskiva torr från vätskefläckar genom att torka bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt efter att de har uppstått. En kalkstensskiva är känslig mot syra och salt - du bör undvika att använda rengöringsprodukter med låg PH-halt eller rengöringsprodukter som innehåller saltlösningar eller kemikalier. Vi rekommenderar att du använder en fibertrasa som du fuktar i ljummet vatten vid enklare rengöring. Vid behov kan du även använda grönsåpa och var noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter rengöring. Att alltid använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin rekommenderas, för att undvika potentiella frätskador och fläckar på din stenskiva.

Kalkavlagringar på kalksten

Kalkavlagringar som uppstår på kalkstensskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier och sura rengöringsmedel skadar kalkstensskivan, och “vanliga” rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva i sten. Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är av en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med kalksten.

Fläckar på kalksten

För behandling av fläckar kan du applicera en såpalösning av 1 del såpa och 8 delar vatten på fläcken och sedan torka rent. Vid behov kan lösningen täckas med en disksvamp och lämnas över natten.
​​​​​​​Om fläcken bara delvis går bort kan metoden upprepas tills dess att fläcken är borta. Var noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter behandling. Använd gärna en fibertrasa för såväl rengöring som torkning.

Svårare fläckar på kalksten 

För tuffare fläckar på kalkstensskivor kan du använda dig av antingen ett fettlösande rengöringsmedel utan färg eller kemiskt ren alkohol eller bensin. Det är okej att skrubba fläcken lite lätt med t.ex. en nagelborste. ​​​​​​​Efter att du använt dig av dessa medel kommer kalkstenens yta att ha avfettats, och du behöver därför impregnera ytan på nytt. Såpa stenen enligt instruktionerna under “Regelbunden behandling”.

Härdade fläckar på kalksten

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på kalkstensskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt, eller en rakhyvel och sedan torka av ytan med en fibertrasa och såpa. ​​​​Vid behov kan du använda dig av kemiskt ren alkohol eller bensin, men kom ihåg att torka ytan helt torr och sedan impregnera den enligt instruktionerna under “Regelbunden behandling”.

 

Bänkskiva terrazzo skötsel

 

Regelbunden behandling och rengöring av Terrazzo

Du kan behandla din bänkskiva i Terrazzo med ett så kallat “Spray wax”, se dock till att du köper rätt Spray wax för just natursten. Du kan också behandla din skiva i Terrazzo med ett lager paraffinolja eller vanlig grönsåpa. Oavsett vilken behandling som tilltalar dig kan du med fördel låta behandlingen ligga på i ett par minuter innan du torkar av bänkskivan med en fuktad mikrofibertrasa. Eftersom att Terrazzo innehåller små bitar av natursten och andra bergarter så är materialet poröst. En skiva i Terrazzo är ett poröst material som absorberar vätska, det är därför av yttersta vikt att du är observant på spill av all sorts vätska och är noggrann med att torka upp spilld vätska omgående. Terrazzo är dessutom extra känsligt för syrliga vätskor såsom juice och vin, men även kolsyrat vatten kan riskera att skada en bänkskiva i Terrazzo. För daglig rengöring räcker det att du torkar av din skiva i Terrazzo med en mikrofibertrasa fuktad i ljummet vatten. Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa, eftersom fettet i såpan stänger materialets porer och skyddar därigenom bänkskivan. Var noggrann med att torka bänkskivan helt ren efter rengöring. Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din skiva i Terrazzo.

Kalkavlagringar på Terrazzo

Kalkavlagringar som uppstår på skivor i Terrazzo bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier eller sura rengöringsmedel skadar skivan. Även rengöringsmedel för avlägsnade av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva.  Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med Terrazzo.

Fläckar på Terrazzo

Om fläckar uppstår på din skiva i Terrazzo bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial. Stensåpa är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på Terrazzo

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med så kallad “thinner”. Torka därefter av med en fuktad trasa i mikrofiber.  Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med exempelvis en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov. Torka sedan av med en fuktad fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan är Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på Terrazzo 

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på Terrazzo. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.

 

Bänkskiva marmor skötsel

 

Regelbunden behandling och rengöring av marmor

En marmor bänkskiva är ett tåligt material, men liksom andra naturmaterial så kräver en bänkskiva i marmor rätt underhåll och behandling. Nya marmorbänkskivor bör behandlas ett par gånger innan användning. Behandlingen av dessa är varken tidskrävande eller kostsamt och den ger marmorskivan ett extra skydd mot fläckar och spill. Du kan behandla din bänkskiva i marmor med ett så kallat “Spray wax”, se dock till att du köper rätt Spray wax för just natursten.  Du kan också behandla din marmorskiva med ett lager paraffinolja. Oavsett vilken behandling som tilltalar dig kan du med fördel låta behandlingen ligga på i ett par minuter innan du torkar av bänkskivan med en fuktad mikrofibertrasa. En marmorskiva är ett poröst material som lätt absorberar vätska, och det är därför av största vikt att du är observant på spill av all sorts vätska och är noggrann med att torka upp spilld vätska omgående. Marmor är dessutom extra känsligt för syrliga vätskor såsom juice och vin, men även kolsyrat vatten kan riskera att skada en bänkskiva i marmor. För daglig rengöring räcker det att du torkar av marmorskivan med en mikrofibertrasa fuktad i ljummet vatten. Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa, eftersom fettet i såpan stänger marmorns porer och skyddar därigenom bänkskivan. Var noggrann med att torka bänkskivan helt ren efter rengöring. Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din marmorskiva.

Fläckar på marmor 

Om fläckar uppstår på din marmorskiva bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial. Stensåpa är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Kalkavlagringar på marmor

Undvik att behandla kalkavlagringar på marmor med starka kemikalier och syra rengöringsmedel, då vanliga rengöringsmedel kan skada skivan och fräta ytan – använd istället en fuktad och mjuk bomullstrasa tillsammans med ett PH-neutralt medel, såsom stensåpa anpassad för marmor. Eftertorka gärna med torr mjuk bomullstrasa.

Svårare fläckar på marmor

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med så kallad “thinner”. Torka därefter av med en fuktad trasa i mikrofiber.  Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med exempelvis en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och låt det absorberas i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov. Torka sedan av med en fuktad fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan är Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på marmor

Det är mycket svårt att behandla redan härdade fläckar på marmorskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.

 

Bänkskiva kvartskomposit skötsel
 

Regelbunden behandling och rengöring av kvartskomposit

När det kommer till dagligt underhåll av din komposit bänkskiva krävs inget särskilt underhåll, utan det räcker gott och väl med att torka av bänkskivan med en trasa, gärna i mikrofiber, varmt vatten och ett PH-neutralt rengöringsmedel. Vid ett PH-värde omkring 7 anses rengöringsmedlet neutralt och vanliga diskmedelsmärken anses generellt som neutrala. Det finns även särskilda rengöringsmedel för komposit att köpa. Det är dock viktigt att undvika sura och alltför starka rengöringsprodukter. Om frätande eller mycket sura vätskor spills på en kompositskiva är det viktigt att torka upp vätskan omedelbart så att vätskan inte hinner absorberas av materialet.

Kalkavlagringar på kvartskomposit

Vatten som innehåller mycket kalcium och magnesium kan lämna kalkavlagringar efter sig på kompositsten. För att rengöra ytorna från kalkavlagringar kan du blanda ihop en rengöringspasta med lika delar bakpulver och vinäger. Låt pastan vara på ytan i 10-15 minuter innan du torkar av med en trasa i mikrofiber och kallt vatten. Se till att du torkar ytan helt torr. En alternativ metod är att spruta saltsyra på avlagringen och låta syran verka ett par minuter innan du torkar rent med vatten och en trasa i mikrofiber. Det är dock viktigt att tänka på att inte använda saltsyra på kranar, vattenblandare eller handfat eftersom ytan då kan skadas.

Fläckar på kvartskomposit

Fläckar som kommer av starkare produkter tvättar du bort med ett PH-neutralt diskmedel som du sedan skrubbar in i fläcken med en tvättsvamp. Tänk på att inte använda en för grov tvättsvamp, utan använd en som inte repar skivan. Tvätta sedan rent med vatten och en trasa i mikrofiber.


Svårare fläckar på kvartskomposit

​​​​​​​För de riktigt svåra fläckarna går det bra att använda följande ämnen: Rengöringssprit, Ammoniak, Mineralsprit och Vinäger. Tänk dock på att följa tillverkarens anvisningar vid rengöring och skydda händer och ögon.

Härdade fläckar på kvartskomposit

Fläckar som härdar när de torkar, exempelvis matrester, nagellack eller färgrester tar du bort genom att försiktigt skrapa bort fläckarna med en slöare typ av kniv såsom bordskniv. Tänk på att hålla kniven med eggen uppåt för att inte repa bordsskivan. Rengör sedan ytan med varmt vatten, ett PH-neutralt rengöringsmedel och en trasa i mikrofiber. 

 

Bänkskiva kvartsit skötsel

 

Regelbunden behandling och rengöring av kvartsit 

Kvartsit är en av våra mest slitstarka naturstenar men liksom alla naturstenar kräver kvartsit rätt underhåll och behandling. När du köper en bänkskiva i kvartsit från oss på Kitchens.se är den färdigbehandlad med ett skyddsmedel från fabriken, men att ge kvartsitstenen sitt grundskydd ska medföljande Sinolin granitolja appliceras 2-3 gånger med ett dygns mellanrum. Enklast gör du detta genom att väta en trasa med olja som du stryker på bänkskivan i ett tunt lager. Olja som stenen inte sugit upp efter 3 dygn kan torkas bort med papper då stenen är mättad. Mattslipade och antikbehandlade bänkskivor samt bänkskivor med läderyta måste oljas tills de får en jämn mörk ton utan torra partier. Behandlingen kan behöva upprepas upp till 10 gånger. Appliceringen bör inte ske förrän kakel och fog är satt. Därefter bör bänkskivan oljas in 1 gång per år. Tänk på att en mattpolerad bänkskiva i kvartsit kan vara en aning porös. Ju mer kompakt och polerad kvartsitskivan är, desto mer vatten och smutsavvisande är den. Om du väljer att ha en mattpolerad kvartsitbänkskiva – se då till att komplettera med impregnering regelbundet. När stenskivan behöver impregneras beror helt på användarintensiteten i köket samt aktuellt material. Du kan själv undersöka kvartsitbänkskivans skick genom att droppa lite vatten på kvartsitskivan, om dropparna ligger kvar på ytan och inte sugs ner så är skivan i gott skick. Om dropparna däremot flyter ut i skivan eller absorberas i kvartsitskivan så behöver den behandlas med ett stenskyddsmedel.

Kalkavlagringar på kvartsit

Kalkavlagringar som uppstår på kvartsitskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier eller sura rengöringsmedel kan i vissa fall skada kvartsitskivan. Även rengöringsmedel för avlägsnade av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva.  Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med kvartsit.

Fläckar på kvartsit

Om fläckar uppstår på din kvartsitskiva bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial. Stensåpa är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på kvartsit

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med så kallad “thinner”. Torka därefter av med en fuktad trasa i mikrofiber. Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med exempelvis en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov. Torka sedan av med en fuktad fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan är Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på kvartsit 

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på kvartsitskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.

 

Bänkskiva keramik skötsel

 

Regelbunden behandling och rengöring av keramik

Keramik är motsatsen till porös, vilket gör att ytan är otroligt motståndskraftig mot såväl fläckar som kemikalier. En bänkskiva i keramik bör därför inte impregneras före användning. För den dagliga rengöringen kan du använda dig av en fibertrasa som du fuktar med ljummet vatten. Var noggrann med att torka ytan helt torr efter rengöring. Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa. Undvik dock att behandla keramikskivan med stålull. Keramik är dessutom extremt värmetåligt och grytor, stekpannor och plåtar kan därför placeras på ytan utan att den spricker och lämpar sig utmärkt i köksmiljöer. Däremot bör du inte utsätta din bänkskiva för direktkontakt med en värmekälla, såsom eld eller grill. 

Kalkavlagringar på keramik

Behandla keramik med ett surt rengöringsmedel, ett rengöringsmedel med lågt PH-värde. Avkalkningsmedel kan med fördel användas utan risk för att skada den keramiska ytan.

Fläckar på keramik

Fläckar efter exempelvis fett, kaffe och vin behandlas med ett alkaliskt rengöringsmedel. Fläckar från juice och läsk bör behandlas med ett oxidantiskt rengöringsmedel.

Svårare fläckar på keramik

Vid svårare fläckar från exempelvis nikotin, bläck eller stearin bör du använda någon form av lösningsmedel som innehåller alkohol - såsom aceton, lacknafta eller terpentin.

Härdade fläckar på keramik

​​​​​​​Vid härdade fläckar bör du använda någon form av lösningsmedel som innehåller alkohol - såsom aceton, lacknafta eller terpentin. 

 

Bänkskiva granit skötsel

 

Regelbunden behandling och rengöring av granit

Granit är en av våra vanligaste, tåligaste och mest massiva bergarter som finns på marknaden, men som alla naturstenar krävs regelbundet underhåll av granitskivan. Beroende på hur graniten bearbetas, kan du välja mellan en yta som är allt ifrån polerad och blänkande till matt och texturerad. Vanligtvis är natursten känsligt och poröst, vilket gör att stenskivorna är väldigt utsatta för fläckar, värme och slitage. En bänkskiva i granit är däremot motståndskraftig mot det mesta, även mot knivblad och tål alltifrån värme till fläckar och stänk. Tänk på att vissa granitskivor som är ljusare i tonen kan vara en aning porösa. Ju mer kompakt en granitskiva är, desto mer vatten och smutsavvisande är den. Om du väljer en ljusare variant av granitskiva – se då till att komplettera med impregnering regelbundet. När stenskivan behöver impregneras beror helt på användarintensiteten i köket samt aktuellt material. Du kan själv undersöka granitbänkskivans skick genom att droppa lite vatten på granitskivan – om dropparna ligger kvar på ytan och inte sugs ner så är skivan i gott skick. Om dropparna däremot flyter ut i skivan eller absorberas i granitskivan så behöver den behandlas med ett stenskyddsmedel.

Kalkavlagringar på granit 

Kalkavlagringar som uppstår på granitskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier eller sura rengöringsmedel kan i vissa fall skada granitskivan. Även rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva.  Du bör därför använda dig av en särskild stensåpa som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med granit.

Fläckar på granit

Om fläckar uppstår på din granitskiva bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial. Stensåpa är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på granit 

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med så kallad “thinner”. Torka därefter av med en fuktad trasa i mikrofiber. Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med exempelvis en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov. Torka sedan av med en fuktad fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på granit 

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på granitskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.

FAQ

 • Vilka är de vanligaste underhållsbehoven för granit bänkskivor?
  Granit bänkskivor är relativt lätta att underhålla. För daglig rengöring, använd en mild såpa/diskmedel och vatten. Undvik användning av slipande material som kan repa ytan. Tänk på att ljusa graniter kan vara någorlunda porösa jämfört med mörka granitstenar.
 • Vad är fördelarna med att välja en marmor bänkskiva?
  Marmor bänkskiva erbjuder enastående elegans och naturlig skönhet i ditt kök eller badrum. Dess unika ådringar och färger ger en tidlös charm som förhöjer estetiken i din inredning. Marmor köksbänk är också känd för sin kyliga yta, perfekt för bakning och degarbeten. Dessutom skapar den en omedelbar känsla av lyx och exklusivitet i ditt hem.
 • Är keramik bänkskivor känsliga för fläckar och värme?
  Keramik bänkskivor är känt för sin imponerande fläckresistens och värmetålighet. De är motståndskraftiga mot heta kastruller och fläckar, vilket gör dem praktiska och hållbara för köksändamål.
 • Hur behandlas kalkavlagringar på kalksten?
  Starka kemikalier och sura rengöringsmedel skadar kalkstensskivan, och “vanliga” rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva i sten. Du bör därför använda dig en stensåpa som är av en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera att du införskaffar en stensåpa som är kompatibel med kalksten.
 • Vilka är fördelarna med att välja kvartskomposit istället för naturlig sten?
  Jämfört med naturliga stenmaterial som granit eller marmor har kvartskomposit den fördelen att det är mer motståndskraftigt mot fläckar och repor. Det kräver också mindre underhåll eftersom det inte behöver regelbunden tätning. Dessutom erbjuder kvartskomposit ett större utbud av färger och mönster för att passa olika designpreferenser.
 • Hur ofta bör en kvartsit bänkskiva impregneras?
  När stenskivan behöver impregneras beror helt på användarintensiteten i köket samt aktuellt material. Du kan själv undersöka kvartsitbänkskivans skick genom att droppa lite vatten på kvartsitskivan, om dropparna ligger kvar på ytan och inte sugs ner så är skivan i gott skick. Om dropparna däremot flyter ut i skivan eller absorberas i kvartsitskivan så behöver den behandlas med ett stenskyddsmedel.