• Kvalitetsgaranti
  • Trygg service
  • Snabb leverans
0

 Underhåll och behandling av marmorbänkskivor

För maximal hållbarhet och lyster

Underhåll bänkskivor av marmor


Ditt val av bänkskiva handlar förutom om det visuella och estetiska även om materialets tålighet och livslängd. Bänkskivorna är ofta den del av köket som används mest, därför behöver köksbänken behandlas på rätt sätt för att få maximal hållbarhet.. Varje material har unika egenskaper och behöver behandlas på olika sätt.

Några generella tips är att mycket vatten och värme är särskilt skadliga för bänkskivor och det är bra att torka av den ordentligt samt att använda underlägg om någonting varmt placeras på på bänkskivan.

Regelbunden behandling av marmor

Nya marmor bänkskivor bör behandlas ett par gånger innan användning. Detta är varken tidskrävande eller kostsamt och den ger marmorskivan extra skydd mot fläckar och spill.
Du kan behandla din bänkskiva i marmor med s.k. “Spray wax” men det är viktigt att du säkerställer att du väljer en typ av “Spray wax” som passar för natursten.
​​​​​​​Alternativt kan du behandla marmorskivan med ett lager paraffinolja eller vanlig grönsåpa. Oavsett vilken behandling du väljer så kan du med fördel låta behandlingen vara i ett par minuter innan du torkar av bänkskivan med en fuktad trasa i mikrofiber och sedan polerar bänkskivan.

 

Daglig rengöring av marmor

Marmor är ett poröst material som absorberar vätska, och det är därför viktigt torka upp spilld vätska så fort du kan. Marmor är även extra känsligt för syrliga vätskor som juice och vin, men även kolsyrat vatten kan riskera att skada en bänkskiva i marmor.
För daglig rengöring räcker det att du torkar av marmorskivan med en mikrofibertrasa fuktad i ljummet vatten. Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa, eftersom att fettet i såpan stänger marmorns porer och skyddar därför bänkskivan.
Var noggrann med att torka bänkskivan helt ren efter rengöring.

Vi rekommenderar att alltid använda underlägg till glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika fläckar på din marmorskiva.

 

Marmorskivor i hög kvalitet

Se våra bänkskivor i marmor

Kalkavlagringar på marmor

Kalkavlagringar som uppstår på marmorskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier och sura rengöringsmedel skadar marmorskivan, och “vanliga” rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva. Du bör därför använda dig av en särskild "stensåpa" som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera så att du införskaffar en “stensåpa” som är kompatibel med marmor.

 
Fläckar på marmor

Om fläckar uppstår på din marmorskiva bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial. "Stensåpa” är ett effektivt medel för borttagning av fläckar. Se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på marmor

Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med en s.k. “thinner”., torka sedan med en trasa i mikrofiber och eftertorka med en mikrofibertrasa fuktas i ljummet vatten. Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med t.ex. en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov. Torka sedan av med en fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan är t.ex. olika alkoholer som Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på marmor

Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på marmorskivor, men du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt, eller en rakhyvel och sedan torka av ytan med en fibertrasa och såpa.

Matt och glanslös marmor

En skadad bänkskiva i marmor bör helst lämnas in för professionell slipning på t.ex. ett stenhuggeri. Du kan dock, utan att riskera att marmorn skadas, impregnera marmorskivan i enlighet med instruktionerna ovan under “Regelbunden behandling” för att mätta materialet.

Värme och marmor

Även om marmor tål att utsättas måttlig värme under mycket kort tid så bör du undvika att utsätta din bänkskiva för värmeväxlingar. Värme kan orsaka såväl märken som sprickor i bänkskivan och du bör därför alltid använda underlägg med hög värmetålighet för att skydda marmorskivan mot värmeskador.

Vill du se våra kantprofiler?

Vi erbjuder flera olika kantprofiler till våra bänkskivor.

Kantprofiler bänkskivor