• Kvalitetsgaranti
 • Trygg service
 • Snabb leverans
0

Välj rätt detaljer till din bänkskiva: En guide för att ta det perfekta beslutet

Det är många detaljer att ta hänsyn till när det är dags att välja ut bänkskiva. Du ska välja ut färg, nyanser, material, mönster och yta. En detalj som ofta glöms bort är kantprofilen. Kantprofilen är den subtila delen som kan göra en stor skillnad i hur din bänkskiva ser ut och upplevs tillsammans med din resterande inredning. Kantprofilen förbättrar inte bara bänkskivans utseende, utan kan också påverka dess praktiska funktion. Genom att välja rätt kantprofil kan du anpassa din bänkskiva efter din personliga smak och de behov du har i ditt dagliga liv. Här nedan kommer vi att utforska olika kantprofiler, deras unika egenskaper samt hur du kan göra det bästa valet för att skapa den perfekta bänkskivan - som speglar din stil och passar dina krav. Att välja den optimala bänkskivan till ditt kök eller badrum är en betydelsefull process som påverkar både utseendet och funktionaliteten. Många tror att det räcker med att välja ut vilket material som ska användas – men det slutar inte där. Det finns en del detaljer att ta hänsyn till och som inte bör tas lättvindigt. Genom att investera tid och omsorg i att välja rätt bänkskiva kan du skapa en plats som inte bara är vacker, utan också anpassad efter dina individuella behov och preferenser. Oavsett om du är mitt i en renovering, bygger ett nytt hem eller bara överväger att uppgradera ditt kök eller badrum - är valet av bänkskiva en viktig del av processen. Tänk på att bänkskivan inte bara är en praktisk arbetsyta utan också en central del av inredningen.  

 Skapa en unik kantprofil till din bänkskiva

När du står inför beslutet att välja kantprofil till din bänkskiva är det som att lägga den sista pusselbiten. Kantprofilen är inte bara en praktisk avslutning på bänkskivan, den ger också ett uttryck för din personliga stil och inredningsstil. Att välja rätt kantprofil handlar om att skapa den perfekta balansen mellan estetik och funktion – något som är avgörande för att uppnå den bänkskiva du drömt om. Varje kantprofil har sitt eget, unika uttryck och kan påverka hela känslan av ditt kök eller badrum. I dag finns alla möjliga kantprofiler att välja mellan; från släta och moderna kantprofiler till de mer dekorativa och traditionella alternativen. Genom att förstå varje alternativs potential kan du fatta ett välinformerat beslut som resulterar i den perfekta kantprofilen till just din bänkskiva. Låt oss påbörja resan att skapa en bänkskiva som är så vacker som den är funktionell!   

RAKFASAD
KANTPROFIL

Fasad kant innebär att det finns en smal, upp till 2 mm bred fas både på översidan och på undersidan av bänkskivans kant. Med en kantprofil som är rakfasad får din bänkskiva ett kaxigt och modernt uttryck. De raka kanterna och den strama utstrålningen går utmärkt att kombinera med såväl råa industridetaljer som mjuka klassiska element. 

HALVPOSTAD KANTPROFIL

Den halvpostade kantprofilen ger en känsla av kontinuitet i bänkskivan, utan att förlora sin moderna finish. Den nedslipade kanten ger en effektfull detalj som frambringar materialet i bänkskivan på ett stilrent sätt.

RUNDAD
KANTPROFIL

Den rundade kantprofilen står ut genom att både överkant och underkant är fasade vilket ger ett stilrent och samtidigt spännande intryck. Rundningen lyfter materialet i bänkskivan på ett fint sätt samtidigt som den är minimalistisk och ger rum åt omgivande inredning.

HALVRUND
KANTPROFIL

I en halvrund kantprofil bryts den rundade överkanten av genom att underkanten är lätt fasad. Det ger bänkskivan en klassisk attityd som är svårslagen och som kan användas för att dominera såväl som komplettera sin omgivning.

HELRUND
KANTPROFIL

Den helrundade kantprofilen ger bänkskivan ett mjukt intryck och en känsla av kontinuitet. Intrycket blir en egen enhet samtidigt som helrundade kantprofiler inte stjäl uppmärksamhet från omgivande inredning.

OGEE BULLNOSE
KANTPROFIL

Den lätt vattenfalls-formade rundningen i denna kantprofil blandar modernitet med känsla av fransk nyrenässans, Ogee bullnose kan är perfekt för ett tidlöst kök.


KLASSISK
KANTPROFIL

Den klassiska kantprofilen är vackert snidad och passar perfekt in i med sekelskifte och stuckatur, men även i moderna/industriella hem där ett skulpterat och exklusivt intryck eftersträvas.

NOSFORMAD
KANTPROFIL

Den nosformade kantprofilen, som vid första anblicken har en kaxig utstålning, kan antingen användas för att modernisera ett klassiskt kök eller för att skapa ett unikt uttryck i en modern köksmiljö. Den skarpa underkanten ger en känsla av nytänkande, samtidigt som överkantens rundning adderar en mjukhet till helhetsintrycket.

Bänkskiva med limmad och gerad kantprofil

Många av marknadens keramikbänkskivor har vita kanter eller kanter utan något mönster eller ådring på. För att keramikbänkskivorna inte ska upplevas tråkiga eller mindre "levande" är vi specialister på att limma och gera kanterna på dessa! Resultatet är otroligt snyggt - det du ser är en massiv bänkskiva i keramik med mönster och ådringar som går längst med hela kanten. Och vet du vad? Det här knepet får även keramikbänkskivan att upplevas mer som en massiv natursten, vilket ger dig både naturstenens skönhet i kombination med keramikens tålighet i ett! Vi använder även denna metod när det kommer till natursten ibland, för att härda och stärka naturstenen. De limmade kanterna är alltså knappt synliga för ögat, utan skapar istället en magnifik magi. 

Limmad/gerad kantprofil i natursten

Att limma/gera kanterna på natursten har blivit en het trend den senaste tiden. Resultatet är mycket estetiskt tilltalande och exklusivt. Metoden görs på ett så detaljerat och diskret vis - vilket skapar en visuellt, massiv bänkskiva.

Limmad/gerad kantprofil i keramik

Bänkskivor i keramik har oftast inget mönster på kanterna. Mönstret och strukturen sitter enbart på toppen av skivan och kan många gånger upplevas som ett "tryckt fotografi". Metoden som vi använder oss av när vi limmar/gerar kanterna ger dig möjlighet att investera i en bänkskiva som ger dig en visuellt massiv bänkskiva, - med det fantastiska mönstret/färgerna som fortsätter enhetligt genom hela skivan.

Specialkant

Om du är ute efter det lilla extra och vill klä in hela din köksö i ditt favoritmaterial så går det alltid att skapa en skräddarsydd kantprofil. Vi ser alltid till att bearbeta och skapa det unika som varje person eftersöker.

Specialkant badrum

Även badrummet kan behöva det där lilla extra. Satsa på en unik kantprofil eller en traditionell kantprofil som tar fram exklusiviteten i din bänkskiva.

 Skapa elegans och drama med en vattenfallskant på din bänkskiva

Att välja rätt kantprofil för din bänkskiva handlar inte bara om funktionalitet utan också om att skapa en visuell wow-effekt. En vattenfallskant är ett designval som verkligen kan ta din bänkskiva till nästa nivå genom att skapa elegans och drama. En vattenfallskant, även känd som en "waterfall edge" på engelska, är en kantprofil som fortsätter från bänkskivan, vertikalt ner över sidan av köksstommen -  ända ner till golvet. Det skapar en visuell effekt som ser ut som ett "vattenfall" av material. Om du har valt ett material med vacker textur eller mönster, kan en vattenfallskant hjälpa till att betona dess utseende genom att förlänga materialet ner över sidan. Tänk också på vilken tjocklek du vill ha på vattenfallskanten. En tjockare kant ger en mer dramatisk effekt, medan en tunnare kant ger en subtilare look. Denna design ger en modern och lyxig känsla till ditt kök och kan vara en utmärkt sätt att skapa en fokuspunkt!

Vattenfallskant i keramik

Vattenfallskant i keramik är ett populärt val. Keramik är ett otroligt tåligt material och passar utmärkt att skapa ett vattenfall med. Här har kanterna limmats/gerats i 45 graders vinkel.

Vattenfallskant kvartskomposit

Kvartskomposit är ett bra och hanterbart material att skapa vattenfallskant med. Kvartskomposit är massivt, vilket betyder att mönstret/ådringarna fortsätter genom hela skivan och ger ett levande uttryck.

 Installation diskho

Diskhon är en av de mest använda delarna av ditt kök och valet av installation kan påverka både funktionaliteten och estetiken i din arbetsyta. Det finns flera olika installationstyper att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och designmöjligheter. När du väljer en installation för din diskho är det viktigt att ta hänsyn till din köksstil, dina behov och ditt personliga smak. Tänk på hur du använder ditt kök dagligen och vilken typ av design som passar bäst med din inredning. Oavsett om du föredrar den klassiska infällda installationen, den moderna undermonteringen eller någon annan metod, är valet av diskhons installation en viktig del av att skapa en funktionell och vacker miljö. 

Undermonterad/underlimmad

Diskhon monteras under bänkskivan och ger dig möjlighet att njuta av din bänkskiva ännu mer! Denna installation ger en snygg kontrast mellan diskhon och bänkskivan och förvandlar utrymmet till en snygg design. Tänk dock på att vara försiktig när du diskar stora kastruller eller tunga köksredskap då bänkskivans kanter kan ta stryk.

Underfräst diskho

Skillnaden mellan en underfräst och en undermonterad/underlimmad diskho är att den underfrästa diskhon fräses in i bänkskivan. Man fäster alltså bort lite av bänkskivan och installerar diskhon underifrån. Resultatet ser ungefär likadant ut som den undermonterade diskhon - bara att kanten runtom diskhon blir tunnare. En nackdel med denna metod är att man gör sig av med bänkskivans material under fräsningsprocessen. 

Inbyggd diskho

Denna fantastiska bearbetningsmetod innebär att man skapar en diskho med materialet som du har valt till din bänkskiva. Diskhon byggs alltså in i bänkskivan och materialet fortsätter enhetligt genom hela diskhon. Diskhon går att producera i kvartskomposit, keramik och natursten. Detta skapar en skräddarsydd produkt som är helt unik!

Planmonterad/planlimmad diskho

En planmonterad installation innebär att diskhon limmas/monteras på själva bänkskivan med en synlig kant runt omkring. Denna installation ger en enkel och klassisk look. Det är viktigt att se till att diskhon passar exakt i utsparingen för att undvika vattenläckage.

 Installation spishäll

När det gäller att skapa den ultimata matlagningsplatsen är valet av installation av spishäll avgörande. Tänk på att kolla upp vilken typ av installation just din spishäll ska ha och att se till att alla anslutningar är säkra. Alla spishällar har sin bestämda installation, vissa är för planmontering och andra för övermontering. Det finns även vissa modeller och varumärken som har spishällar vilka kan kombineras med en ram för att kunna välja både planmontering och övermontering av spishällen.  

Planmonterad/planlimmad spishäll 

En planmonterad spishäll är en snygg och praktisk lösning för moderna kök. Spishällen installeras i nivå med bänkskivan så att kanterna hamnar i linje med bänkskivan. Genom att integrera den i din bänkskiva kan du skapa en ren och strömlinjeformad yta som är enkel att rengöra, samtidigt som den ger dig optimal kontroll över matlagningen. 


Övermonterad spishäll 

En övermonterad spishäll är ett utmärkt sätt att ge ditt kök ett fräscht och modernt utseende samtidigt som du behåller enkelheten i installationen. Spishällen installeras över bänkskivan så att kanterna hämnar strax ovanpå. En övermonterad spishäll är enkel att rengöra men tänk på att även rengöra strax under kanterna på denna - då matrester och annat spill kan hamnar där. 

 Att välja stänkskydd 

Stänkskydd, även känt som köksskydd eller backsplash, är en oumbärlig komponent i varje kök. Utöver att skydda väggar från matstänk och fettfläckar, har stänkskyddet även blivit en viktig designdetalj som kan lyfta hela kökets estetik. Daglig matlagning kan ibland bli rörigt, och stänkskyddet fungerar som en barriär som hindrar fläckar och fett från att tränga in i väggen. Detta gör inte bara rengöringen enklare utan förlänger också livslängden på dina väggar och gör dem enklare att underhålla. Som designdetalj är stänkskyddet ett otroligt snyggt komplement till din bänkskiva - speciellt om du väljer att ha det i samma sten eller material som bänkskivan. Stänkskyddet går att ha ända upp till överskåpen, som en snygg designnisch eller som en lite lägre kant som installeras på halva väggen i kombination med en vattentålig väggfärg. Vad gillar du? 

Lågt stänkskydd 

Ett lågt stänkskydd är ett snyggt och praktiskt alternativ att ha i köket. Stänkskyddet fortsätter en bit upp på väggen och kombineras med en vattentålig väggfärg. Många väljer att ha låga stänkskydd som går upp, antingen 200 mm eller 250 mm på väggen. 


Stänkskydd över hela väggen/upp till överskåpen

Att ha stänkskydd ända upp till överskåpen eller att klä in hela väggen i stänkskydd är ett populärt alternativ. Väggen får ett otroligt lyft och kläs in i samma material som din fantastiska bänkskiva. Det här alternativet skapar en unik designupplevelse! 

 

Maximera funktionaliteten med avrinningsyta i din bänkskiva 

När du ska skapa det perfekta köket är det viktigt att ta hänsyn till både funktionalitet och design. En trend som har vuxit i popularitet på senare tid är att integrera avrinningsytor direkt i bänkskivan. Detta är en smart och praktisk lösning som inte bara gör ditt kök mer funktionellt utan också ger en modern och strömlinjeformad design. En av de mest uppenbara fördelarna med att ha en avrinningsyta i bänkskivan är att den gör rengöring och underhåll mycket enklare. Istället för att stänka vatten överallt när du diskar eller hanterar våta ingredienser, kan du enkelt skjuta vattnet direkt in i avrinningsytan. Detta minskar risken för vattenfläckar och gör rengöringen mer effektivt. Tänk dock på att det inte går att skapa en avrinningsyta i alla material. Materialet bör vara massivt och tillräckligt tjockt. Passande material för avrinningsytor är granit, marmor, kvartsit och kvartskomposit. 

 

FAQ

 • Vilka olika kantprofiler finns tillgängliga för bänkskivor och hur påverkar de utseendet och funktionaliteten?
  Det finns flera olika kantprofiler att välja mellan när du designar din bänkskiva. Dessa profiler inkluderar rak kant, avrundad kant, fasad kant, bullnose-kant och många fler. Kantprofilen påverkar bänkskivans utseende och funktionalitet. En mer avrundad kant kan vara mjukare och säkrare för barn, medan en rak kant ger en modern och skarp look.
 • Vad är fördelarna med att lägga till ett vattenfall till min bänkskiva och hur kan det förbättra kökets design?
  Ett vattenfall på din bänkskiva innebär att bänkskivan förlängs ner längst sidorna av din köksstomme och hamnar i kontrast med ditt golv. Detta skapar en imponerande och modern design. Fördelarna inkluderar ökad visuell attraktion och en känsla av exklusivitet.
 • Hur påverkar en avrinningsyta kökets design och funktionalitet?
  En avrinningsyta är praktiskt att ha eftersom den förhindrar att vätskor och vatten stannar kvar på bänkskivans yta. Den hjälper också till att hålla arbetsytan ren och organiserad genom att skapa ett utrymme för vatten att samlas och sedan rinna bort.
 • Hur kan jag välja det bästa stänkskyddet till min bänkskiva som både skyddar och förhöjer kökets utseende?
  Utgå alltid från kökets design och din personliga smak. Ett snyggt stänkskydd kan förbättra utseendet på din bänkskiva samtidigt som det skyddar dina väggar från stänk och fläckar.
 • Vilken typ av diskhoinstallation är den mest populär och varför?
  Den mest populära diskhoinstalltionen är undermonterad. Denna typ av installation innebär att diskhon monteras under bänkskivan, vilket ger en ren och linjeformad look. Den är populär för sin enkelhet och snygga design, vilket ger dig möjlighet att njuta av din bänkskiva i en ännu högre grad. Undermonterade diskhoar är också lättare att rengöra eftersom det inte finns någon kant där smuts och matrester kan samlas.
 • Vad är fördelen med en planmonterad spishäll?
  Planmonterade spishällar ger en linjeformad och elegant look till ditt kök. De smälter in väl med din bänkskiva och skapar en enhetlig och modern design som ofta uppskattas av omgivningen. Eftersom en planmonterad spishäll är i nivå med bänkskivan, finns det inga kanter eller skarvar där smuts och matrester kan samlas. Detta gör rengöringen enklare och snabbare, vilket är särskilt praktiskt efter matlagning. Planmonterade spishällar kan också skapa mer arbetsyta på din bänkskiva eftersom de inte tar upp extra utrymme ovanpå bänkskivan. Detta är särskilt användbart i mindre kök där utrymmet är en viktig faktor.