• Kvalitetsgaranti
  • Trygg service
  • Snabb leverans
0

 Underhåll och behandling av granitbänkskivor

För maximal hållbarhet och lyster

 Rengöring och behandling av bänkskiva i granit 

 

Regelbunden behandling av granit

Då en bänkskiva i granit är gjord i natursten så har den en absorberande förmåga, likt andra bänkskivor i sten, men med rätt behandling står sig Granit mot missfärgningar och ytan håller sig vacker under lång tid. För bästa resultat bör granit impregneras innan användning. Kolla med oss om bänkskivan är impregnerad eller inte, om inte så kan du vaxa granitskivan med ett impregneringsmedel som är lämpligt för granit. Proceduren bör sedan göras om ett par gånger per år, beroende på hur mycket slitage bänkskivan utsätts för. Oavsett vilket impregneringsmedel du använder så bör du följa tillverkarens instruktioner noggrant

 

Daglig rengöring av granit

Liksom andra stenprodukter är graniten känslig för syra. En bänkskiva i granit är dock tätare än annan natursten, vilket innebär att du i princip kan använda vanliga rengöringsmedel utan problem. Vi rekommenderar dock att du undviker daglig rengöring med sura rengöringsmedel och produkter som innehåller kemikalier.
För den dagliga rengöringen bör du använda dig av en fibertrasa som du fuktar med ljummet vatten. Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa. Var noggrann med att torka ytan helt torr efter rengöring.
​Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din granitskiva.

 

Fläckar på bänkskivor i granit

Kalkavlagringar som uppstår på marmorskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier och sura rengöringsmedel skadar marmorskivan, och “vanliga” rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador på din bänkskiva. Du bör därför använda dig av en särskild "stensåpa" som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera så att du införskaffar en “stensåpa” som är kompatibel med marmor.

 

Värme och bänkskivor i granit

En bänkskiva granit har en hög tolerans för värme, trots detta rekommenderar vi att värmetåliga underlägg används för heta pannor, plåtar och andra köksredskap som ska ställas på bänkskivan.

 

Vill du se våra kantprofiler?

Vi erbjuder flera olika kantprofiler till våra bänkskivor.

Kantprofiler bänkskivor