• Kvalitetsgaranti
  • Trygg service
  • Snabb leverans
0

 Underhåll och behandling av kvartskomposit

För maximal hållbarhet och lyster

Underhåll av bänkskivor i kvartskomposit 

 

 

Regelbunden behandling av bänkskivor i kvartskomposit

Då kvartskomposit inte är ett material som absorberar vätska behöver du inte regelbundet impregnera bänkskivor som används för inomhusbruk.

 

Daglig rengöring av bänkskivor i komposit

När det kommer till dagligt underhåll kräver kvartsskivor inget särskilt underhåll, utan det räcker gott och väl med att torka av bordsskivan med en trasa, gärna i mikrofiber, varmt vatten och ett PH-neutralt rengöringsmedel. Vid ett PH-värde omkring 7 är rengöringsmedlet att anses som neutralt, och vanliga diskmedelsmärken anses generellt som neutrala. Det finns även särskilda rengöringsmedel för kvarts att köpa. Det är dock viktigt att undvika sura och alltför starka rengöringsprodukter. Om frätande eller mycket sura vätskor spills på en kvartsskiva är det viktigt att torka upp vätskan omedelbart så att vätskan inte hinner absorberas av materialet.

 

Kvartskomposit i hög kvalitet

Se våra bänkskivor i komposit 

 

Kalkavlagringar på bänkskivor i kvarts

Hårt vatten, d.v.s. vatten som innehåller mycket kalcium och magnesium, kan lämna kalkavlagringar efter sig på kompositsten. För att rengöra ytorna från kalkavlagringar kan du antingen blada ihop en rengöringspasta med lika delar bakpulver och vinäger. Låt pastan vara på ytan i 10-15 minuter innan du torkar av med en trasa i mikrofiber och kallt vatten. Se till att du torkar ytan helt torr. En alternativ metod är att spruta saltsyra på avlagringen och låta syran verka ett par minuter innan du torkar rent med vatten och en trasa i mikrofiber. Det är dock viktigt att inte använda saltsyra på kranar, vattenblandare eller handfat eftersom att ytan då kan skadas.

 

Fläckar på bänkskivor i kvarts

Fläckar som kommer av starkare produkter tvättar du bort med ett PH-neutralt diskmedel som du sedan skrubbar in i fläcken med en tvättsvamp. Tänk på att inte använda en för grov tvättsvamp, utan använd en som inte repar skivan. Tvätta sedan rent med vatten och en trasa i mikrofiber.

 

Svårare fläckar på bänkskivor i kvarts

För de riktigt svåra fläckarna går det bra att använda följande ämnen på kvarts: Rengöringssprit, Ammoniak, Mineralsprit, Vinäger. Tänk dock på att följa tillverkarens anvisningar vid rengöring och skydda händer och ögon.

 

Härdade fläckar på bänkskivor i kvarts

Fläckar som härdar när de torkar, t.ex. matrester, nagellack eller färgrester får du bort genom att försiktigt skrapa bort fläckarna med en slöare typ av kniv t.ex. en bordskniv.
Tänk på att hålla kniven med eggen uppåt för att inte repa bordsskivan. Rengör sedan ytan med varmt vatten, ett PH-neutralt rengöringsmedel och en trasa i mikrofiber.

 

Matta/glanslösa bänkskivor i kvarts

Om du upplever att ytan på din kvartsskiva har blivit matt och mist sin glans så kan du använda en flersidig möbelspray för att behandla bänkskivan. Fråga efter en möbelspray som passar för kvarts.

 

Värme och bänkskivor i kvarts

Även om kvarts är mer värmetåligt än många andra material så kan bänkskivan skadas om den utsätts för extrem hetta, särskilt om det sker i närheten av kanterna. Undvik därför att ställa heta pannor och plåtar direkt på skivan.
​​​​​​​Vi rekommenderar att du alltid använder ett underlägg eller ett värmeskydd för att undvika att riskera skador och sprickor på bänkytan till följd av extrema värmeväxlingar.

Du kan se vårt utbud av kvartskomposit bänkskiva här.

 

Vill du se våra kantprofiler?

Vi erbjuder flera olika kantprofiler till våra bänkskivor.

Kantprofiler bänkskivor