• Kvalitetsgaranti
  • Trygg service
  • Snabb leverans
0

15 fantastiska bänkskivor till ditt utekök 

 

Vilket material passar bäst till ditt utekök?

 Trenderna för kök och bänkskivor i utekök har blivit en alltmer populär utveckling som erbjuder ett njutbart sätt att utöka ditt boende samt att umgås med familj och vänner. Men hur skapar du det perfekta uteköket som inte bara ser fantastiskt ut utan också är funktionellt och passar dina behov? Ett utekök behöver en bänkskiva och många gånger är det just bänkskivan som utgör köket. Bänkskivan är hjärtat av denna kulinariska oas och valet av material kommer att påverka både utseendet och funktionaliteten.
 
Många känner till begreppet bänkskiva och förknippar det med en arbetsyta i köket. Under senare år har dock bänkskivan fått en helt annan innebörd. Bänkskivan ses som en inredningsdetalj och många gånger är det just den som utgör hela köksinredningen. Kan man ha en bänkskiva utomhus i Sverige med tanke på landets nordiska klimat? Vilken bänkskiva är mest lämplig? Vad ska du tänka på? En bänkskiva utomhus ska helst kunna motstå att bli missfärgad av solljus, fågelspillning, högt tryck och temperaturförändringar. Den måste även avge och skapa en inbjudande känsla som bidrar till att man vill spendera tid i sitt utomhuskök.

Här nedan kommer vi att presentera 4 lämpliga materialval samt 15 bänkskivor som passar utmärkt att ha utomhus. 

Till att börja med vill vi att du ska fundera över dessa 3 punkter inför planeringen av ditt utomhuskök:
1.     Välj den perfekta platsen för ditt utomhuskök för att höja din matlagningsupplevelse och få inspiration från naturen.
2.     Designa och skissa på ett kök med hållbara material och funktionella zoner.
3.     Inkludera gärna belysning, landskap samt dekorations idéer för att skapa en personlig stil. 

 

Bänkskiva Granit

Bänkskiva i granit har länge varit en favorit i många hem. Med granit får du en robust och tålig yta som inte alls kräver mycket underhåll. Granit har de bästa funktionsmässiga egenskaperna bland naturstenar. Materialet är väldigt hårt, tätt och beständigt mot temperaturomväxlingar. Tack vare granitens beständighet mot värme och kyla, passar materialet utmärkt även till utomhusmiljöer. Granit passar bra som bänkskiva på terrasser och grillhörn - speciellt om man väljer en mörk granit som är mer beständig mot fläckar än ljusa granitsorter. En granitskiva står sig bra mot såväl missfärgningar och stänk som mot stötar, repor och värme. Dessa oslagbara egenskaper gör graniten till ett självklart val i et utomhuskök - oavsett hur mycket eller lite slitage den utsätts för.  

Drömmer du om ett utomhuskök där varje måltid blir en stjärnupplevelse? Förvandla din utomhusmiljö genom att välja en granitbänkskiva – en perfekt kombination av natur och tålighet.

 

 

Bänkskiva Keramik

Keramiska bänkskivor har på senare tid blivit ett populärt val för utomhuskök - och det är inte svårt att förstå varför. Keramiska bänkskivor är utmärkta för användning utomhus av flera anledningar. Bänkskivor i keramik erbjuder ett brett spektrum av designmöjligheter. De finns i olika färger, mönster och texturer samt ytor - vilket gör det möjligt för dig att anpassa utseendet på ditt utomhuskök efter din personliga stil och utomhusmiljö. En av de främsta fördelarna med keramiska bänkskivor i utekök är deras överlägsna tålighet mot väderförhållanden. De är konstruerade för att motstå UV-strålning, temperaturvariationer och fuktighet. Denna egenskap gör dem idealiska för utomhusbruk, särskilt i områden med varierande väderförhållanden samt nordiskt klimat. Bänkskivor i keramik är dessutom kända för sin motståndskraft mot fläckar och repor. Detta är en särskilt viktig egenskap i ett köksområde där matlagning och förberedelse kan lämna märken. En annan stor fördel är att keramiska bänkskivor håller sig snygga och behöver minimalt underhåll för att bevara sitt ursprungliga utseende.  

Är du redo att ta ditt utomhuskök till nästa nivå? Välj en keramisk bänkskiva för en perfekt balans mellan utseende och funktionalitet. Med materialets imponerande tålighet mot väderpåverkan, snygga designalternativ och minimala underhållskrav - blir keramiska bänkskivor det ultimata valet för ditt utekök!

 

Bänkskiva Kvartsit

Kvartsit är en metamorf bergart som bildas genom omvandling av kvartsrika sandstenar. Processen innebär högt tryck och temperaturer - vilket resulterar i en sten med en tät, kristallin struktur. Kristallin innebär att materialet inte behöver ha en genomgående struktur - den kristallina strukturen är samlad i många små områden som kallas korn och som i det här sammanhanget skapar mönster och ådringar, vilket kännetecknar kvartsitens unika, vackra utseende. Kvartsiten består huvudsakligen av kvarts, men den kan också innehålla små mängder mineraler som ger den dess karakteristiska färg och mönster. Jämfört med granit är kvartsit både hårdare och tätare i sin struktur vilket gör det till ett idealiskt råmaterial för köksbänkskivor. Kvartsit tål de olika syror som förekommer vid både matlagning och rengöring, utan att ytan etsas. Ytan är också mycket motståndskraftig mot repor och klarar hög värme. Kvartsitens marmorliknande ådring och gnistrande kristaller kommer att skapa en exklusiv och unik atmosfär i utomhusköket. En bänkskiva i kvartsit tål temperaturförändringar såsom frost och solljus utan att förlora sin färg eller struktur. Detta gör kvartsit till ett pålitligt val för dig som söker en långvarig och hållbar bänkskiva för ditt utekök. 

Med en perfekt balans mellan natursten och överlägsen hållbarhet - blir kvartsit det ultimata valet för en ditt utomhuskök.

 

Bänkskiva Kalksten

Kalksten är känt för sitt unika utseende och varierande färgnyanser som sträcker sig från mjuka cremefärgade toner till djupa, gråa och beigea toner. Det naturliga mönstret och ådringen i stenen ger varje bänkskiva en unik karaktär som inte bara är vacker utan också tidlös. Kalksten har länge använts på marknaden, främst för att beklä byggnader och fasader. På senare tid har efterfrågan på kalksten ökat dramatiskt och många väljer att ha en vacker kalksten som bänkskiva till sitt utekök. Materialet är i huvudsak en bergart som består av mineralet kalkspat. Varje skiva i kalksten är unik och skiljer sig i både mönster och nyanser. En kalkstensbänkskiva utstrålar ett naturligt utseende med sin varierande färgpalett och karakteristiska mönster. Oavsett om du föredrar en neutral palett eller djärvare färgval - kan du hitta en kalksten som passar din personliga stil och kompletterar din utomhusmiljö. 

En bänkskiva i kalksten har en tendens att behålla en behaglig temperatur, vilket gör den bekväm att röra vid oavsett om det är varmt eller kallt väder. Kalksten är en robust och tålig sten som kan stå emot väderförhållanden och temperaturvariationer. Dess naturliga hårdhet gör den motståndskraftig mot slitage och ger den en lång livslängd. Tänk dock på att kalksten är ett poröst material och för att din kalkstenbänkskiva ska behålla sitt utseende över tid - kräver den regelbunden rengöring och förseglingsbehandling. Använd försiktigt pH-neutrala rengöringsmedel för att undvika att skada stenen och applicera en högkvalitativt stenskydd för att förbättra dess motståndskraft mot fläckar och väderpåverkan.

Välj en bänkskiva i kalksten för ditt ute kök och förvandla din utomhusmiljö till en plats där varje matlagningssession blir en förförisk upplevelse!

 

 

Cosentinos Sensabehandling för bänkskiva i utekök

 Sensa erbjuder det bästa av två världar: natursten och underhållsfrihet. Denna geniala yta är speciellt anpassad för granit och kvartsit. Både granit och kvartsit är helt otroligt tåliga materialval som finns på marknaden och de klarar sig utmärkt i ett nordiskt utekök. Cosentino har dock skapat en unik Senguard-behandling som skyddar dessa robusta naturstenar ytterligare och tillåter dessa behålla sitt utseende i generationer. Sensa bänkskivor är ett utmärkt val för dig som önskar den autentiska elegansen av ljus granit eller kvartsit i ditt utekök - utan krav på underhållning eller oro för att naturstenen ska påverkas av någonting. Denna unika teknik ger graniten och kvartsiten en extra skyddande yta som avvisar fläckar och underlättar underhåll. Du behöver inte längre oroa dig för komplicerad rengöring eller försiktighet– Sensa bänkskivor förblir underbart vackra och motståndskraftiga med minimalt arbete. Föreställ dig den massiva kvartsiten med en Sensa behandling som ger den ett evigt liv i ditt utomhuskök. Naturstenarnas varierande färgtoner och mönster ger dig möjlighet att införa naturens skönhet i ditt utekök. 

Avgörande beslut

Att välja rätt material för din uteköksbänkskiva är avgörande för att skapa en harmonisk kombination av funktionalitet och estetik, särskilt med tanke på de nordiska väderförhållandena i Sverige. Granit, keramik, kvartsit och kalksten framstår som utmärkta val för utekök i Sverige år 2024 - var och en med sina unika egenskaper som gör dem anpassningsbara till det svenska klimatet.

Underhåll och hållbarhet

I Sverige år 2024 blir dessa stenmaterial inte bara praktiska val för utekök - de ger också en möjlighet att införliva nordisk design med moderna innovationer. Oavsett om du föredrar granitens robusthet, keramikens minimala underhåll, kvartsitens exklusivitet eller kalkstens naturliga skönhet - har varje material sin egen plats i det svenska uteköket, skapat för att njuta av långa sommarkvällar och skapa minnesvärda stunder med vänner och familj.

Proffesionell rådgivning

Det ultimata valet beror på dina specifika preferenser, behov och platsens förhållanden. Oavsett vilket material du väljer - se till att följa tillverkarens rekommendationer för installation och underhåll för att säkerställa ett långvarigt utseende samt funktionalitet i ditt utekök. Tillverkaren kan ge dig värdefulla insikter och rekommendationer baserat på dina specifika behov och önskemål. Tänk på att det är balansen mellan design och praktisk användning som kommer att definiera den perfekta bänkskivan för just ditt utomhuskök. 

FAQ