• Kvalitetsgaranti
  • Trygg service
  • Snabb leverans
0

Kakel, klinker & mosaik


Stäng Filtrera
Mått (0/21)
Tjocklek (0/6)
Typ (0/3)
Utrymme (0/2)
Yta (0/3)
Form (0/6)
Användningsområde (0/1)
Varumärke (0/1)
Kollektion (0/12)
Stäng Sortera
Mått
Tjocklek
Typ
Utrymme
Yta
Form
Användningsområde
Varumärke
Kollektion
440 produkter
Visa fler

Välj rätt kakel och klinkers

Vid val av kakel och klinker är det avgörande ifall plattorna är tänka för vägg eller golv och om de är för inomhus- eller utomhusbruk. En annan viktig aspekt är också att välja rätt kakel eller klinker till rätt typ av utrymme, beroende på storlek, inredning och färger. För ett mindre rum passar ljusa plattor bättre då de kan få rummet att kännas luftigare och större, medan mörka plattor passar bättre i ett större rum som ger känslan av att rummet kännas mindre och mer ombonat.  

Användningsområden kakel

Kakel erbjuder inte bara hållbarhet utan är också estetiskt tilltalande och ger många designmöjligheter på både köksväggar och badrumsväggar. Då kakel är lätt att rengöra, motståndskraftigt mot fukt och har utmärkt livslängd fortsätter kakel att vara ett populärt val för både funktionella och estetiska miljöer. Med sin mångsidighet används kakel ofta inom olika områden på grund av sin hållbarhet, estetiska tilltalande- och funktionella egenskaper. Kakel gör sig fint till väggar i både bostäder, kommersiella som offentliga utrymmen och en av många fördelar är brett utbud av alternativ när det gäller färger, mönster och texturer. Kakel av keramik, porslin och natursten är en av de populäraste valen på grund av dess hållbarhet, Enkla underhåll, motståndskraft mot slitage och förmågan att skapa visuellt tilltalande och professionella miljöer. Kakel används ofta i badrum och kök på grund av dess vattentäta egenskaper och kakelplattans fuktbeständighet, som också gör den idealisk för områden som är utsatta för vattenexponering och spill såsom badrumsväggar, duschutrymmen, poolinredning och köksbänkskivor. Då kakel lägger till textur, färg och visuellt intresse till både interiöra som exteriöra utrymmen, används kakel till väggar, fasader och utomhusområden såsom terrasser och trädgårdsgångar, pga dess resistens mot väderförhållanden, blekning och fläckar. Med sin mångsidighet och breda utbud av tillval fortsätter kakel att vara ett populärt val för både funktionella och estetiska utrymmen och miljöer.

Användningsområden klinkers

Klinkers är av grovkeramik och plattorna är tillverkade av stengods, vilket gör klinker till ett tåligt material som är speciellt anpassat för golv och utomhusbruk och passar utmärkt på uteplatser såsom terasser, trädgårdsgångar och poolområden. Det som gör klinker till ett hållbart material som brukar anges i ett PEI-värde på en skala 1-5 - ju högre upp i skalan desto hårdare yta. En platta med PEI 5 kan användas i hårt trafikerade och kommersiella miljöer, medan en platta med PEI 1 är avsedd för privata utrymmen med lätt gångtrafik, såsom hall eller badrum. Därför är klinker speciellt anpassad för golv i hall, kök eller badrum, men kan likväl monteras på väggen. Klinker på vägg är lämpad i miljöer med stort rengöringsbehov, främst i allmänna miljöer såsom industrier och storkök, skall glaserade plattor användas.

Användningsområden mosaik

Mosaik är en konstform som går ut på att skapa mönster eller bilder genom att arrangera små, färgade bitar av material som porslin, keramik eller natursten, som kan ha regelbunden eller oregelbunden form. Dessa individuella bitar, kända som tesserae, är noggrant placerade tillsammans för att bilda en större sammanhängande design. De olikfärgade plattorna ger ett levande och vackert intryck, medan de enfärgade ger en känsla av struktur med fokus på formen. Mosaiker har en lång historia och kan hittas i olika kulturer runt om i världen. De kan ses pryda väggar, golv och tak i byggnader, tempel, kyrkor och offentliga utrymmen, vilket ger skönhet och ett konstnärligt uttryck till omgivningen. Mosaikkonsten möjliggör ett brett utbud av kreativa möjligheter, från invecklade geometriska mönster till detaljerade representationer av scener och figurer. Med mosaikens lättskötta egenskaper är mosaik ett populärt material hos hemmafixare och ett enkelt sätt att ge färg åt ett vitt badrum eller använda som kökskakel i köket. Välj mosaik och upplev oändliga färg- och mönsterkombinationer! 

Blank eller matt glasyr?

Glansiga och matta glasyrer är två distinkta typer av ytbehandlingar som ger olika effekter och används vanligtvis inom kakel och keramik. Blank glasyr ger en glänsande och reflekterande finish som skapar en slät och glänsande yta på keramik. Denna typ av glasyr uppnås genom att använda material som smälter och flyter under bränningsprocessen och bildar en glasliknande beläggning på keramik. Den glansiga finishen förstärker färgernas livfullhet, ger ytan djup och en visuellt tilltalande glans. Det förknippas ofta med ett polerat och sofistikerat utseende, vilket gör det till ett populärt val för dekorativa eller  funktionella föremål som serviser och vaser. Matt glasyr, å andra sidan, har ett icke-reflekterande, mjukt och sammetslent utseende. Den saknar skimmer och den glansiga reflektion som finns i en blank glasyr. Matta glasyrer uppnås vanligtvis genom att använda ingredienser som skapar en strukturerad eller grov yta vid bränning. Denna textur sprider ljus, vilket resulterar i ett dämpat och diffust utseende. Dess matta finish ger kakel eller keramik ett mer organiskt och naturligt utseende, eftersom de kan likna sten eller lergods. De är ofta att föredra för rustika eller minimalistiska mönster, såväl som bitar som fokuserar mer på struktur och form snarare än livfulla färger. Valet mellan blank eller matt glasyr beror på önskad estetik och det avsedda syftet med materialet. Glansiga glasyrer framhäver färgintensitet och ytjämnhet, medan matta glasyrer ger en dämpad och taktil kvalitet. Båda ytorna har sina unika visuella och taktila egenskaper, vilket gör att konstnärer och keramiker kan utforska olika kreativa möjligheter baserat på deras konstnärliga vision.