FAQ
-
Vilken typ av spishäll är bäst för mig?
Vi erbjuder spishällar från kvalitativa märken som Bora och Miele. Vi erbjuder många olika typer av spishällar med blandade funktioner, design och mått, allt för att de ska passa just din stil och hem! Vi erbjuder spishällar med inbyggda fläktar, olika ytmaterial och induktionszoner. Att välja spishäll beror helt på vilken typ av matlagning du gör, behöver du kanske en flera små induktionszoner, eller kanske en stor induktionzon där du kan ha en grillplatta? Välj induktion för snabb uppvärmning och säkerhet, gashäll för direkt värmekontroll och professionell känsla, eller glaskeramik/spishäll om du vill ha ett enklare alternativ med bred kompatibilitet. Vi på Kitchens.se kan alltid hjälpa dig att hitta just din spishäll! -
Vad är skillnaden mellan en induktionshäll och en gashäll?
En induktionshäll använder avancerad elektromagnetisk teknologi för att skapa en elektromagnetisk kraft som direkt överför värme till kastrullens botten – utan att själva hällen blir het. Detta innebär att värmen riktas exakt där den behövs, vilket gör matlagningen snabbare, mer energieffektiv och exakt. Hällen själv förblir sval, vilket minskar risken för brännskador och spill från brända matrester. Å andra sidan använder en gashäll traditionell öppen låga som direkt värmer upp kokkärlet. Det ger en mer instinktiv och visuell värmereglering, där du snabbt kan justera flammans storlek för att få precis den värme du vill ha. Gas är ofta föredraget i professionella kök för sin omedelbara kontroll och flexibilitet vid höga temperaturer, men det är inte lika energieffektivt som induktion och medför högre värmespill. Induktionshällar är ofta det bästa valet för den som vill ha en snabb, ren och precis matlagning, medan gas är en favorit för dem som söker traditionell matlagning med direkt och visuell kontroll. -
Fungerar alla kastruller på en induktionshäll?
Nej, inte alla kokkärl fungerar på induktion. För att kunna användas krävs att kastrullens eller pannans botten är magnetisk, eftersom induktionsteknik bygger på elektromagnetism. Material som rostfritt stål (magnetisk typ) och gjutjärn är utmärkta val. Däremot fungerar inte koppar, aluminium eller vissa icke-magnetiska ståltyper – om de inte har en induktionsanpassad bas. Ett enkelt sätt att kontrollera om ett kärl fungerar är att ta en kylskåpsmagnet – om den fastnar under kastrullen, är den kompatibel. Idag märker de flesta tillverkare sina produkter med "induction ready" eller en induktionssymbol. -
Hur rengör man en induktionshäll?
För att hålla din induktionshäll i toppskick, använd en mjuk trasa eller mikrofiberduk tillsammans med ett milt rengöringsmedel – gärna ett som är speciellt anpassat för keramiska ytor. Eftersom induktionshällen inte blir lika het som en traditionell gashäll eller elektrisk spis, bränns inte matrester fast lika lätt, vilket gör rengöringen enklare och snabbare. Vid spill eller smuts som inte går bort direkt, låt det svalna innan du försiktigt torkar bort det. För mer envisa fläckar, använd en hällskrapa för att varsamt ta bort eventuella rester utan att repa ytan. Undvik slipande svampar eller stålull, då dessa kan skada den känsliga ytan och påverka dess långsiktiga hållbarhet. Induktionshällar kräver mindre ansträngning för att hålla sig rena – så länge du torkar bort smulor och spill snabbt, kommer du ha en fläckfri och välvårdad spishäll under lång tid framöver.
Vad är en fristående och ungsberoende spishäll?
Beroende på hur du önskar att planera ditt kök så är det viktigt att du funderar på om din spishäll är fristående eller ungsberoende. Dessa två detaljer har en stor roll i sammanhanget. Den fristående spishällen låter dig välja fritt vart du vill ha den installerad. Du kan ha spishällen installerad på exempelvis köksön och ugnen någon helt annanstans – de blir alltså oberoende varandra i köksarkitekturen. En ungsberoende spishäll ger dig däremot inte samma designfrihet. Här är spishällen och ugnen beroende av varandra och ska installeras i kontakt med varandra.
Glaskeramisk induktionshäll
Under den fantastiska ytan av glaskeramik ligger flata induktionsspolar av koppartråd som skapar ett magnetiskt fält när du slår på din glaskeramiska induktionshäll. Dessa spolar framkallar ett elektromagnetiskt fält när du tillagar din mat i köket. Denna speciella värmeöverföring kallas för elektromagnetisk induktion.
Det finns även glaskeramiska induktionshällar med induktion över hela spisytan. Här kan du använda hela den keramiska ytan utan att tänka på kastrullens eller stekpannans storlek. Spishällar med flexinduktion skapar ett elektromagnetiskt fält tillsammans med rektangulära elektriska spolar. Flexinduktionen gör intryck, förutom denna flexibilitet där du kan använda hela ytan vid matlagningen, även med en visuellt tilltalande och mycket elegant design. För en induktionshäll i glaskeramik behöver du ha magnetiska kokkärl och grytor anpassade för just den typ av yta. Om det inte står några kokkärl på hällen värms inte kokzonen upp, vilket gör den extra barnsäker och vilket också ger dig möjligheten att använda den som avlastningsyta när du inte lagar mat. Induktionstekniken ger dig också möjligheten att ha rätt och jämn temperatur vid matlagning. Den exakta värmeregleringen innebär också att mindre energi går till spillo, vilket gynnar dina elräkningar.
Glaskeramisk häll
Den glaskeramiska spishällen har en yta i glaskeramik och ser i princip ut som en glaskeramisk induktionshäll. Det som skiljer dessa två spishällar åt är induktionstekniken. Under glasytan på en glaskeramikhäll har värmeelement placerats och när de värms upp överförs värmen till den valda kokzonen. Den glaskeramiska ytan är även mycket lätt att göra rent och har låg strömförbrukning.
Gasspishäll
Den traditionella kocken skulle välja en gasspishäll. Gasspishällen skapar en steglös låga som snabbt kommer upp i önskad värme. Det innebär att en gasspishäll värmer kastruller och stekpannor snabbt och effektivt enligt dina önskemål. Lågan skapas direkt och försvinner lika fort när du stänger av spishällen, vilket också genererar i att tillagningen av maten inte fortsätter och att ingenting riskerar att brännas vid. Gasspishällen har låg energiförbrukning. Om du är intresserad av en gasspishäll ska du tänka på att ha en gasanslutning i köket.
Induktionshäll med köksfläkt
Eftersom att vi har en sådan kärlek för just kök och dess design har vi fastnat lite extra för dagens spishällar med integrerad fläktEn spishäll med intrererad fläkt tillåter dig att ha en överblick över hela köket och låter dig ha kontroll över hela matlagningsytan utan att du störs av en fläkt som står i vägen. Tro det eller ej, dessa spishällar med integrerad fläkt fungerar många gåner bättre än en vanlig fläkt. De är utvecklade utifrån minsta detalj och är oftast mycket lätthanterliga samt lätta att rengöra. Det här alternativet passar dig som av estetiska skäl vill dölja din köksfläkt eller som vill ha en överblick över hela matlagningen – utan att ha en köksfläkt i vägen. Den inbyggda fläkten öppnar också upp den sociala ytan runt matlagningen och passar utmärkt om du exempelvis vill placera din spishäll på köksön. Ibland kan det vara så att man av praktiska skäl inte kan ha en köksfläkt och då kan också denna variant vara ett bra alternativ. Fläkten sitter som en ventilationszon mittemellan kokytorna och beroende på vilken modell eller varumärke du väljer så ser designen olika ut.
Vilken typ av häll ska jag välja?
Vad värdesätter du mest och hur arbetar du i köket? Fundera på vad som är viktigast för dig – är det pris, prestanda eller design? Glaskeramiska standardhällar är det billigaste alternativet och finns i olika modeller samt från olika varumärken. Induktionshällar liknar den keramiska hällen, men har en snabb och effektiv uppvärmning, och även de finns i fler olika varianter. Gashällar är väldigt lika induktion eftersom de kan regleras på samma snabba och effektiva sätt.
Det som skiljer de olika hällarna åt är framförallt värmeeffektiviteten och den jämna temperaturen. Glaskeramikhällen och induktionshällen är de två varianterna som uppnår den önskade värmen snabbast. Induktionshällen har även en Boost – funktion som snabbar på värmeprocessen ännu mer. Fundera på hur du är i köket – hur är din relation till matlagning? Vad är värt att investera i? Var vill du ha din spishäll installerad? Hur många kokzoner är du i behov av?